Sør-Korea: Nord-Korea testet ny mellomdistanserakett

Nord-Korea foretok søndag prøveoppskyting av en mellomdistanserakett som fløy rundt 500 kilometer, ifølge sørkoreanske og amerikanske myndigheter.

Saken oppdateres.

Raketten ble skutt opp fra et område nær Pukchang i provinsen Sør-Pyongan, nord for hovedstaden Pyongyang, og fløy østover i rundt 500 kilometer over Japanhavet, heter det i en melding fra forsvarets overkommando i Sør-Korea.

Sør-Koreas president Moon Jae-in innkalte regjeringens sikkerhetsråd til møte for å diskutere oppskytingen, opplyser kontoret hans.

Oppskytingen er så langt ikke bekreftet av nordkoreanske myndigheter, men både USA og Sør-Korea er i beredskap.

– Sør-Korea og USA analyserer oppskytingen for å få ytterligere informasjon. Vår militærledelse følger nøye med på militæraktivitetene i Nord-Korea, på utkikk etter eventuelle flere tegn på provoserende handlinger, og vi står klar til å handle, heter det i meldingen fra hæren i Sør-Korea.

Japan var raskt ute med å fordømme søndagens prøveoppskyting. Raketten landet i Japanhavet, men nådde ikke fram til japansk territorialfarvann, opplyser en talsmann for regjeringen i Tokyo.

Det hvite hus er også orientert om saken.

– Vi er klar over at Nord-Korea sendte opp en mellomdistanserakett. Dette systemet, som de lanserte i februar, har kortere rekkevidde enn rakettene som ble sendt opp under de tre forrige testene, sier en talsmann for Det hvite hus.

For en uke siden skjøt Nord-Korea opp raketten Hwasong-12, som fløy lenger enn noen rakett landet har skutt opp tidligere.

Raketten nådde en høyde på 2.000 kilometer og fløy nesten 800 kilometer før den traff målet sitt i havet. Noen eksperter sa den kunne ha fløyet mellom 4.000 og 7.000 kilometer om den var skutt ut i en flatere bane.

Dermed kan det nordkoreanske våpenprogrammet være i ferd med å utvikle seg raskere enn ventet. Nord-Koreas president Kim Jong-un har som mål å utvikle en rakett som kan nå USA.

Det Nord-Korea trolig ennå ikke har fått til, er å konstruere en atomladning som er kompakt nok til å installeres på en slik langtrekkende rakett.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå