G7-lederne snakker ut om klima, handel og verdensordenen 

G7-lederne har startet det EUs president Donald Tusk mener vil bli det vanskeligste møtet i stormaktsklubben på mange år. 

Saken oppdateres.

Det to dager lange G7-toppmøtet i feriebyen Taormina på Sicilia begynte med en arbeidslunsj fredag.

Der satt de tett sammen rundt spisebordet – USAs president Donald Trump, Storbritannias statsminister Theresa May, Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, Italias statsminister Paolo Gentiloni, Canadas statsminister Justin Trudeau, Japans statsminister Shinzo Abe, EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

– Det er ingen tvil om at dette vil bli det mest utfordrende G7-toppmøtet på mange år, sa Tusk i forkant av møtet.

EU vil gjøre alt for å forsøke å bevare samholdet mellom stormaktene, forsikret Tusk.

– Hvis gruppen vår ikke er tilstrekkelig målbevisst og samlet, kan situasjonen i verden virkelig komme ut av kontroll, advarte Tusk.

– Det er ingen hemmelighet at lederne som møtes her i dag, noen ganger har veldig forskjellige standpunkter i spørsmål som klimaendringer og handel, sa han.

I begge de to spørsmålene er det i første rekke USAs president Donald Trump som har skapt usikkerhet. Han har gått kraftig til angrep på internasjonale handelsavtaler og har også truet med å trekke USA ut av Parisavtalen, den globale klimaavtalen som ble vedtatt i desember 2015.

Juncker trakk fram handel da han uttalte seg til pressen før møtet. Ifølge ham er det viktig å vise forståelse for dem som mener globaliseringen ikke fungerer for dem.

– Jeg tenker på de 45 prosentene av europeere som mener globaliseringen er en trussel og ikke en mulighet. Vårt standpunkt er at globaliseringen er en mulighet hvis den håndteres på riktig måte. Vi må sette rettferdighet i sentrum av alt G7 og våre partnere gjør, sa Juncker.

Trump gikk til valg på løfter om å beskytte amerikansk industri mot globalisering. Men både handelspolitikken og klimapolitikken er fortsatt oppe til diskusjon hos amerikanerne.

Et annet spørsmål som det har vært knyttet spenning til, er G7s linje overfor Russland.

Tusk antydet foran toppmøtet at Trumps innstilling til Russland og Vladimir Putin var preget av følelser.

– Kanskje jeg er mindre optimistisk når det kommer til president Putins planer og intensjoner, kanskje mindre sentimental, sa han.

Ifølge Tusk er det dypest sett den regelbaserte verdensordenen som står på spill i samtalene mellom stormaktene.

– Hver eneste dag stilles vi overfor globale strategiske problemer som truer freden og sikkerheten i Europa, Asia og Midtøsten. Fra krigen i Syria og russisk aggresjon i Ukraina til testing av atomvåpen og raketter i Nord-Korea og landdisputter og militarisering i Sør-Kinahavet, sa han.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at hun deler bekymringen for den regelbaserte verdensordenen.

– Det er tilbakegang på menneskerettigheter i flere land. Vi ser det i det som har skjedd på Krim og i Ukraina. Og det er tendenser til at stabilitet blir viktigere enn de grunnleggende verdiene, sier Solberg.

– Den liberale, åpne verdensordenen er under press. Og den bør vi slåss for, sier hun.

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå