Irakiske styrker møter IS-motstand i Mosul 

Irakiske regjeringsstyrker forsøker å gjenerobre den siste IS-kontrollerte delen av Mosul, men framrykkingen går tregere enn ventet.

Saken oppdateres.

Offensiven ble innledet lørdag, da irakiske styrker rykket fram mot gamlebyen i Mosul, der IS fortsatt holder stand, fra tre kanter.

Men IS har utplassert både snikskyttere og selvmordsbombere i biler og til fots, opplyser to offiserer i hæren.

De betegner framrykkingen som «forsiktig».

Ifølge irakiske myndigheter ble to offiserer drept i sammenstøt lørdag.

Mosuls fall vil i praksis innebære at den irakiske delen av ekstremistgruppen IS' selverklærte kalifat er historie. IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi proklamerte kalifatet i en moské i nettopp Mosul for nesten tre år siden.

Jihadistene er allerede fordrevet fra den østlige delen av byen, men klorer seg fast i den tettere befolkede gamlebyen vest i Mosul, samt i tre nabodistrikter langs vestsiden av elven Tigris.

En USA-støttet offensiv for å gjenerobre byen har pågått i åtte måneder, betydelig lenger enn planlagt, blant annet fordi de gjenværende krigerne har bitt seg fast blant de sivile i byen.

De desperate sivile står overfor en situasjon med lite mat og vann, ingen elektrisitet og begrenset adgang til helsehjelp. Fredag slapp irakiske fly flygeblader der de oppfordret dem som er igjen i byen, til å ta seg over frontlinjen til regjeringskontrollerte områder.

– Vi venter på døden hvert øyeblikk, enten vi blir bombet eller sulter i hjel. Voksne spiser nå ett måltid om dagen, enten mel- eller linsesuppe, sier en innbygger i et telefonintervju.

FN anslår at så mange som 200.000 vil prøve å komme seg ut de neste dagene. Men humanitære organisasjoner frykter for sikkerheten til dem som forsøker å rømme. Redd Barna advarer om at flyktningen kan bli fanget i kryssild og «dødelig kaos».

Den siste offensiven sammenfaller med muslimenes fastemåned ramadan. Hovedmålet nå er al-Nuri-moskeen, der kalifatet ble utropt, og regjeringshæren håper å kunne ta den i løpet av noen få dager.

Regjeringsstyrkene i Mosul støttes av sjiamuslimske militsgrupper i kampen mot de sunnimuslimske ekstremistene i IS. Den USA-ledede koalisjonen i Irak bomber IS-krigerne fra lufta.


(©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå