Valget i Storbritannia:

Dette tenker briter i Trondheim om valget

Statsminister Theresa May eller Jeremy Corbyn? Der alle piler pekte på May for to måneder siden, er valget mer åpent enn noen gang før britene i dag går til valglokalet.

Valget er tatt. Det diskuteres ikke bare fotball på Three Lions. Valget i Storbritannia preger også engelskmenn bosatt i Trondheim. Fra venstre bartender Eno Chege, Kathryn Jane Hjelsvold i TrondheimSolistene og førsteamanuensis Gary Love ved NTNU.   Foto: Håvard H. Jensen

Saken oppdateres.

Merkene etter halvliterglassene synes godt på bordene på fotballpuben Three Lions i Trondheim.

Men å ta en «pint of beer» passer ikke akkurat denne onsdag ettermiddagen for den engelske bartender Eno Chege, førsteamanuensis Gary Love ved NTNU eller Kathryn Jane Hjelsvold.

Sistnevnte bor i Malvik, er fra Croydon i Sør-London, og jobber for Trondheimsolistene. For ett år siden holdt hun EU-fanen høyt, og fryktet brexit. Men flertallet av hennes landsmenn ville det annerledes, og dermed ble det et nederlag for Hjelsvold.

Labour-leder Jeremy Corbyn. 

For kort valgkamp

Meningsmålingene dagene før parlamentsvalget viser at det konservative partiet, som Theresa May leder, er svekket, mens arbeiderpartiet, med Jeremy Corbyn som leder, er styrket. Det som en gang var en soleklar ledelse fordel May, er nå marginalt på enkelte målinger. Likevel tror Hjelsvold hun får et nytt nederlag.

- Valgkampen har vært altfor kort til at Jeremy Corbyn og Labour vil vinne. Jeg håper det, men tror det ikke, sier hun.

Det britiske parlamentsvalget

* Britene går til parlamentsvalg 8. juni etter at statsminister Theresa May 18. april overraskende meldte at hun vil skrive ut nyvalg.

* Det skal velges 650 representanter til Underhuset fra England, Skottland, Wales og Nord-Irland. I parlamentsvalget er det den kandidaten i hver krets som får fleste stemmer som vinner setet i Parlamentet.

* Stemmerettsalderen er 18 år, 46 millioner er stemmeberettigede.

PARTIENE:

* De konservative (The Conservatives, tories), ledes av statsminister Theresa May.

* Det britiske arbeiderpartiet (Labour), ledes av Jeremy Corbyn.

* Liberaldemokratene (The Liberal Democrats), ledes av Tim Farron.

* De grønne (The Green Party), ledes av Caroline Lucas og Jonathan Bartley.

* Det britiske uavhengighetspartiet (United Kingdom Independence Party, UKIP), ledes av Paul Nuttall.

* Det skotske nasjonalistpartiet (Scottish National Party), ledes av Nicola Sturgeon.

* Plaid Cymru (walisisk parti), ledes av Leanne Wood.

I tillegg stiller flere partier fra Nord-Irland i valget.

KILDE: NTB


ADRESSEAVISEN MENER: Britisk skjebnevalg i skyggen av terror

- Taktisk bommert

Og får støtte av Gary Love. Han mener det beste man kan håpe på er et «hung parliament». Det vil si at ingen av de to store partiene får rent flertall, og det største må søke støtte hos noen av de mindre partiene for å få flertall i Parlamentet.

- Men hvorfor er det blitt jevnere enn det så ut til?

- May har gjort en svak valgkamp, hun har ikke villet stille i debatter, og hun har mistet mange eldre velgere etter sine utspill om den såkalte demens-skatten. En skatt som gjør at pensjonister må betale for hjemmebehandling som for eksempel demens. Det var en stor taktisk feil av henne, ettersom hun ikke trengte å gå den veien. Hun har jo allerede de velgerne, så hvorfor støte dem fra seg, spør Love. Nå er dette punktet strøket, men uansett mener Love at hun mister mange velgere, selv om flertallet av de eldste vil ha henne.

- Hva vil de siste ukers terrorangrep ha å si før valget?

- Ironisk nok kan det slå tilbake mot May ettersom det var hun som kuttet i politiet da hun satt som innenriksminister. Da mente hun det ble ropt ulv, ulv, men nå viser angrepene at det ikke er ulv, ulv, sier Hjelsvold.

- Likevel viser Londonterroren at May kan slå litt tilbake, og dekke over den svake valgkampen med sine fanesaker som immigrasjon og strengere lover og straffer. Men samtidig er det usikkert om det er nok til å dekke over statistikken fra hennes tid som innenriksminister hvor det ble flere og flere immigranter. Det er umulig å si om folk tror på henne nå, eller om de vil se på hennes tid som innenriksminister, sier Love.

LES OGSÅ: Partiledere hånte Mays fravær i tv-debatt

Hard eller myk brexit?

Han tror uansett ikke terrorangrepet vil snu opp ned på valget. Til det er innbyggerne for opptatt av økonomien og hvordan velferdssamfunnet vil bli med May eller Corbyn. Ikke blir det et brexit-valg heller.

Statsminister Theresa May.  Foto: Scanpix

- Begge vil ha brexit. Men spørsmålet er hvor hard eller soft den vil være. Brexit er bare en av mange faktorer. De store sakene er hvilken type økonomi vil vi ha, hvilket samfunn vil vi ha, hvilken utenrikspolitikk vil vi ha. Vil vi ha et åpent samfunn eller lukket samfunn også videre. Dette valget handler mer om økonomi og velferd enn terror, analyserer Love.

Der May går for hard-brexit med å forlate EU, og ta tilbake makten over pengene, landegrensen og lovene, som hun proklamerte da hun la frem partiprogrammet for tre uker siden, vil Corbyn ha en myk variant. En avtale som sikrer adgangen til EUs indre marked og rettighetene til EU-borgere som bor i Storbritannia. Han og Labour ønsker også at jernbane og post går tilbake til statlig eie.

Polarisering

De vil også ha økt minimumslønn og bedre offentlige tjenester. De vil finansiere økt bruk av offentlige midler med å høyne skattene for dem som tjener mest. Corbyn har kjørt hardt på at de siste sju årene med konservativt styre, har vært for den rike eliten og storkapitalen.

- Valgt kan ta England ut til to forskjellige steder. Det er ikke overlappende politikk, sier Love.

- Men er det ikke det som er politikk da?

- Det har ikke vært slik, og det er lenge siden det har vært så polarisert.

- Men er ikke det bra da?

- Nei, det tror jeg ikke. En stor del av folket vil da bli skuffet, mener Love,

Hjelsvold supplerer:

- Det er faktisk folk, mange folk, som ikke har penger til mat. Mens mange har så mye penger at de ikke vet hva de skal gjøre med dem. Det er ikke bra, det er bare feil, sier hun.

Åpne grenser

Eno Chege er 23 år, og har vært i Trondheim halvannet år. Han elsker å reise, men er redd for at stengte grenser gjør det vanskeligere for folk som han å komme til Storbritannia.

- Jeg er veldig mot brexit. Å ha den muligheten jeg nå har som EU-medlem er veldig viktig for meg, og jeg vil at alle skal få ha den muligheten, sier han.

Han tror uansett, brexit eller hvem som vinner valget, at terrorangrep er noe Storbritannia må venne seg til.

- Det er trist å si det, men skaden har allerede skjedd. Ingen har så mye makt at de kan garantere null terrorangrep.

- Hva stemte du?

- Jeg rakk ikke å stemme, men jeg er mer enig med Corbyn enn May. Det jeg har hørt og lest om Corbyn og hans tanker om studenter, helse og velferd er bedre enn Mays tanker, sier han.

- Få gjerde-velgerne

Og nettopp de unge velgerne, og få de til å stemme, vil ha betydning for Corbyn.

- Men det viktigste er at han får de som sitter på gjerdet til å stemme på seg. Det er nøkkelen, men jeg tror det blir for tøft å vinne valget, mener Love.

- Kan vi tro på meningsmålingene?

- Hehe, nei det kan vi kanskje ikke.

På forsiden nå