May håper på mer enn én representant fra Skottland

Theresa May håper skotter som er mot ny folkeavstemning om uavhengighet, vil stemme konservativt i kveld. 

Theresa May på vei til å avgi sin stemme i torsdagens valg.  Foto: Alastair Grant/AP/NTBS NTB scanpix

Saken oppdateres.

I dag har de konservative kun én representant fra Skottland i Underhuset.

– Jeg er en ihuga unionist. Jeg vil sikre at Storbritannia forblir samlet, sa Theresa May da hun drev valgkamp i skotske Edinburgh mandag.
Les også: Dette tenker briter i Trondheim om valget

Uavhengighetspartiet SNP gjorde et brakvalg for to år siden. Partiet fikk 56 av Skottlands 59 seter i Underhuset, mot seks fem år tidligere.

Fram på målingene

Etter brexit har SNPs leder Nicola Sturgeon lovet en ny folkeavstemning, noe de konservative håper skal skape en usikkerhet som får skotske velgere til å stemme på dem. De konservatives leder i Skottland, Ruth Davidson, har drevet en svært intens valgkamp og understreket onsdag at bare hennes parti var «seriøse» når de snakket om at Skottland må forbli en del av Storbritannia.

– Med oss er det ingen tvil – det blir ikke en ny folkeavstemning om uavhengighet, ikke mer usikkerhet og et nei til den deling det kan føre til av landet vårt, sa Davidson.

Meningsmålinger viser at de konservative kan ta noen seter fra SNP. En måling gjort for Ipsos Mori denne uka viste at de konservative kan ta seks seter fra uavhengighetspartiet. Det kan bli viktig dersom valget blir jevnt.

Wales og Nord-Irland

De konservative kan heller ikke skryte av å ha stor støtte i Wales. Av de 331 konservative kandidatene som ble valgt inn ved valget i 2015, er bare elleve fra Wales. Hele 319 er fra England. Etter krigen har ingen annen regjering hatt færre stemme bak seg i Wales og Skottland.

Nord-Irland har sitt eget politiske landskap, med andre partier enn i resten av Storbritannia. Men provinsens største parti unionistiske UUP, som fikk åtte representanter i 2015, regnes som et støtteparti til de konservative.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå