– DUP kan presse Theresa May

Theresa May ror inn i ukjent farvann når hun nå må søke støtte hos de nordirske unionistene, påpeker norsk ekspert.

Saken oppdateres.

Theresa May kommer senere fredag til å dra til dronningen for å få oppdraget med å danne ny regjering. Ifølge flere britiske medier gjør hun det etter å ha sikret seg støtte fra det nordirske unionistpartiet DUP.

– Dette er en uprøvd modell, og det blir spennende å se hvilken form det tar, sier førstelektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

Han sier at DUP kan presse De konservative i brexit-forhandlingene. DUP var for brexit, men ønsker blant annet en myk grense mot Irland.

-Vi har sett fra skandinavisk politikk hvordan et lite parti kan få mer makt enn oppslutningen tilsier. Situasjonen i Nord-Irland er komplisert, og De konservative får nok ingen blankofullmakt til å føre sin politikk, sier Bratberg.

Han sier det er en sterkt svekket statsminister Theresa May som senere i dag drar til dronningen.

– Det er den mest smidige løsningen at hun nå fortsetter som statsminister. Men det blir nok uro i kulissene og hun kan bli utfordret som leder, sier Bratberg.

Han peker på at det finnes rikelig med eksempler på at svekkede regjeringssjefer fra det konservative partiet har blitt utfordret av sine egne.

(©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå