Ungarn slår ned på organisasjoner som får penger fra utlandet

Ungarn vil svarteliste organisasjoner som får pengehjelp fra utlandet. En tragedie, mener Helsingforskomiteen. 

Saken oppdateres.

EU har presset Ungarn hardt for å få stoppet det kontroversielle lovforslaget. Tirsdag ble det likevel vedtatt med overveldende flertall i den ungarske nasjonalforsamlingen.

Loven gikk igjennom med 130 mot 44 stemmer. Den sier at alle organisasjon som får mer enn 24.000 euro i året i støtte fra utlandet, må registrere seg som en "utenlandsstøttet organisasjon". Summen tilsvarer om lag 225.000 norske kroner.

Brudd på loven kan føre til nedleggelse.

Den såkalte NGO-loven er blitt kraftig kritisert av både EU-kommisjonen og Europarådet.

Ungarns statsminister Viktor Orbán hevder loven har til hensikt å sikre økt innsyn og bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering.

Kritikere mener på sin side at loven virker skreddersydd for å ramme organisasjoner som støttes av den ungarskfødte milliardæren og filantropen George Soros. Han er blitt en viktig politisk hoggestabbe for Orbán, som mener Soros prøve å undergrave regjeringen i Ungarn ved å fremme liberale ideer.

Amnesty International mener Orbán ser ut til å ha latt seg inspirere av Russland, som i 2012 bestemte at organisasjoner med økonomisk støtte fra utlandet måtte registrere seg som "utenlandske agenter".

– De forslitte forsøkene på å forkle denne loven som nødvendig for den nasjonale sikkerheten kan ikke skjule dens virkelige hensikt, som er å stigmatisere, sverte og true kritiske organisasjoner og hindre det viktige arbeidet de gjør, sier Amnestys Europa-direktør John Dalhuisen.

Dalhuisen sier loven nå må utfordres på alle nivåer, fra organisasjonene på grasrota til EU i Brussel.

EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans har fra før gjort det klart overfor Ungarn at han ikke vil godta loven uten videre. Han mener den kan være i strid både med den frie flyten av kapital i det indre marked og med forsamlingsfriheten i EU.

Helsingforskomiteen i Ungarn varsler at den vil nekte å etterkomme kravene i loven og oppfordrer til en kampanje med sivil ulydighet.

Den norske søsterorganisasjonen er bekymret.

– Vi mener det er tragisk, sier Csilla Czimbalmos i Den norske Helsingforskomité.

– Vi har fulgt tett med på utviklingen i Russland og sett hvilken effekt den russiske loven har hatt. Det er veldig bekymringsfullt at dette nå skjer i et EU-land. Det har gått altfor langt, sier hun.

Czimbalmos sier til NTB at hun frykter den nye loven også kan få konsekvenser for de pengene Norge gir til organisasjoner i Ungarn gjennom EØS-midlene.

Ungarn er for tida også i svært vanskelige forhandlinger med Norge om en ny pott på 215 millioner euro med EØS-midler. En del av disse pengene skal gå nettopp til organisasjoner i sivilsamfunnet. Ungarn har forsøkt å ta politisk kontroll over disse tildelingene, men Norge har nektet å gå med på kravene og har stått steilt på at pengene skal forvaltes av en uavhengig organisasjon.

Europaminister Frank Bakke-Jensen bekreftet i Stortinget i forrige uke at hele potten med pengehjelp vil bli holdt igjen til en akseptabel løsninger er på plass.

(©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå