Tyrkisk politi avfyrer gummikuler mot homoparade i Istanbul

Tyrkisk politi aksjonerer mot prideparaden i Istanbul for å hindre den i å gå av stabelen, til tross for at myndighetene hadde lagt ned forbud.

Saken oppdateres.

Søndag hadde mindre grupper av LHBTI-aktivister samlet seg på Taksim-plassen i Istanbul. Flere av gatene som leder inn til plassen, er sperret av, og et stort politioppbud var på plass blant annet utstyrt med vannkanoner og gummikuler.
Les også: Homomarsj i Serbia hyllet landets første lesbiske statsminister

Opprørspoliti rykket søndag ut mot prideparaden i Istanbul for å hindre den i å gå av stabelen.  Foto: MURAD SEZER / Reuters

 

Disse virkemidlene ble benyttet umiddelbart for å bryte opp paraden. Rundt 40 gummikuler ble ifølge nyhetsbyrået AFPs journalist på stedet avfyrt mot aktivistene.

Opprørspoliti rykket søndag ut mot prideparaden i Istanbul for å hindre den i å gå av stabelen.  Foto: MURAD SEZER / Reuters

 

Lørdag la myndighetene i Istanbul ned forbud mot å la prideparaden gå av stabelen, angivelig av sikkerhetsgrunner. En ytre høyre-gruppe som har forbindelser til et ultranasjonalistisk politisk parti, sa tidligere denne uka at de ville stanse den planlagte paraden uansett om ordføreren ga grønt lys.
Les også: Menneskerettsdomstolen: Russisk homofili-lov bryter med ytringsfriheten

Årets parade faller samtidig med id-feiringen, som markerer slutten på muslimenes ramadan-måned.

Homoparaden i Istanbul har vært holdt hvert år i over et tiår inntil den i 2015 ble stanset av politiet med tåregass og vannkanoner. I fjor ble den avlyst av myndighetene av sikkerhetsgrunner.

På forsiden nå