Familieunntak fra innreiseforbud til USA kun for kjernefamilien

Forloveder og barnebarn regnes ikke som nær familie med rett til å besøke familien sin i USA når president Donald Trumps innreiseforbud trer i kraft fredag. 

Saken oppdateres.

Mandag 26. juni ga høyesterett grønt lys for at Trump-administrasjonen delvis kunne innføre det svært omdiskuterte innreiseforbudet, så lenge det ble gjort unntak for personer med en reell og nær tilknytning til USA, blant annet gjennom familie.

Trump-administrasjonen har nå utarbeidet de nye kriteriene for dem som søker om innreise fra de seks overveiende muslimske landene forbudet dekker. Kriteriene ble kunngjort sent onsdag kveld, og trer i kraft allerede torsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flyselskapet Emirates sier torsdag at flygninger til USA gjennomføres på normalt vis. Selskapet minnet samtidig reisende på at de må sørge for å ha godkjente reisedokumenter, deriblant et innreisevisum, før de kan reise.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS anbefaler reisende omfattet av innreiseforbudet til å snakke med myndighetene i forkant for å forsikre seg om egen status.

– Vi er nødt til å se at reisende har godkjente dokumenter, sier Johansen til NTB.

Ifølge nyhetsbyrået AP må søkere bevise nære familierelasjoner til noen som allerede er innvilget opphold i USA. Nær familie er i denne sammenhengen definert til forelder, ektefelle, barn, voksen sønn eller datter, svigersønn eller -datter eller søsken.

Besteforeldre, barnebarn, tante, onkel, niese, nevø, forlovede, søskenbarn, svigerinne, svoger eller annen familie kvalifiserer ikke som nære relasjoner.

De nye retningslinjene er sendt til amerikanske ambassader og konsulater. De skal fungere som instruks for dem som vurderer og eventuelt innvilger visumsøknader til USA.

Innreiseforbudet omfatter borgere fra Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen, men det kan altså gis unntak for personer med reell tilknytning til USA. I tillegg til familietilknytning kan de søke visum basert på studier eller arbeidskontrakt i USA.

Selv om innreiseforbudet trer i kraft, er ikke punktum i saken satt. Høyesterett skal ta endelig stilling til anken når de kommer sammen igjen etter sommerferien i oktober.

Kort tid etter at Trump ble innsatt som USAs 45. president, introduserte han det opprinnelige innreiseforbudet. Det omfattet da borgere fra de seks landene, i tillegg til Irak. Det ble raskt satt til side i en føderal domstol. En revidert presidentordre ble utstedt i begynnelsen av mars, men også den ble stoppet.

Det opprinnelige innreiseforbudet skapte kaos på mange flyplasser rundt i verden og i USA, men det er ikke ventet lignende problemer med det midlertidige forbudet.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå