EU ber Kina løslate Liu Xiaobo umiddelbart

EUs utenrikssjef Federica Mogherini føyer seg inn i rekka av internasjonale ledere og diplomater som ber Kina la den kreftsyke fredsprisvinneren slippe fri.

Saken oppdateres.

– I lys av Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobos sviktende helse og alvorlige tilstand forventer EU at Kina umiddelbart innvilger prøveløslatelse på humanitært grunnlag og lar ham motta medisinsk behandling der han måtte ønske, i Kina eller i utlandet, heter det i en uttalelse fra Mogherini fredag.

– Samtidig forventer vi at Kina fjerner alle restriksjoner hva angår bevegelsesfrihet for herr Lius kone og familiemedlemmer. De må få mulighet til å møte og motta besøk fra hvem de vil, og fritt få kommunisere med verden utenfor, sier Mogherini videre.

Liu Xiaobo ble nylig prøveløslatt fra fengsel i Kina grunnet uhelbredelig kreft. Ifølge venner ønsker han behandling i Vesten. Liu Xiaobos kone Liu Xia skal ha sendt en forespørsel om at paret og hennes bror får forlate Kina. Siden sykdommen ble kjent, har hans støttespillere spekulert på om han er blitt forsømt eller mishandlet i fengselet. Dette avviser kinesiske myndigheter.

Kinesiske myndigheter har til nå hatt lite til overs for alle oppfordringene om å slippe fredsprisvinneren og hans kone, som sitter i husarrest, fri.

– Ingen land har rett til å blande seg og komme med uansvarlige kommentarer om indre anliggender i Kina, sa en talsmann for landets utenriksdepartement denne uka.

Liu, som er litteraturviter og forfatter, er en av Kinas mest kjente dissidenter. I 2010 ble han tildelt Nobels fredspris. Siden han satt fengslet, kunne han ikke selv være til stede under prisutdelingen i Oslo.

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå