Europeiske ministere møttes om båtflyktninger

Timer etter at Italia ba øvrige EU-land om hjelp til å takle strømmen av migranter over Middelhavet, diskuterte tre europeiske ministere utfordringen i Paris.

Saken oppdateres.

Målet for møtet var å finne en felles koordinert slagplan for å takle migrantstrømmen over Middelhavet og se hvordan man bedre kan hjelpe italienerne, forteller en kilde med kjennskap til samtalene til nyhetsbyrået AFP.

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière, Frankrikes innenriksminister Gerard Collomb og FNs migrasjonsminister Dimitris Avramopoulos møtte Italias innenriksminister Marco Minniti i Paris etter at regjeringen i Roma har varslet at de vil stenge havnene sine for fartøy med båtflyktninger om ikke EU-landene tilbyr mer hjelp.

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron har lovet støtte til Italia, men det er foreløpig uklart hva denne vil bestå i.

Samtalene vil trolig fortsette under EUs innenriks- og justisministermøte i Tallinn fredag.

Minniti ber flere land åpne sine havner for migranter og flyktninger som plukkes opp av skip fra EUs grensestyrke Frontex og andre redningsfartøy i Middelhavet.

– Skipene seiler under en rekke europeiske lands flagg. Dersom de kun skal sette flyktningene i land i Italia, er det noe som ikke stemmer, sier Minniti i et intervju med den italienske avisen Il Messaggero.

Hittil i år har over 83.000 migranter kommet til Italia, en økning på nærmere 20 prosent fra samme periode i fjor.

UNHCR slutter seg til Italias oppfordring og ber resten av Europa om å komme landet til unnsetning.

– Det som nå utspiller seg rett foran øynene våre i Italia, er en tragedie, sier FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi.

Bare siden sist helg har 12.600 migranter og flyktninger ankommet kysten av Italia, sier han.

– Italia gjør sitt ved å ta imot og gi beskyttelse til dem som trenger det, og dette arbeidet må fortsette og styrkes. Men dette kan ikke være et problem Italia står alene om, sier Grandi.

Italias Røde Kors advarer og sier at det italienske mottaksapparatet nå er sprengt og at nesten alle de 200.000 plassene i mottaksleirene som er opprettet, nå er fylt opp.

Italienske myndigheter krever at EUs program for fordeling av flyktninger, som i dag stort sett er begrenset til asylsøkere fra Eritrea og Syria, blir utvidet til også å gjelde dem som kommer fra land som Nigeria, skriver avisen La Repubblica.

Mellom september 2015 og april 2017 ble bare 5.000 asylsøkere som hadde ankommet Italia, overført til andre EU-land. De utgjorde bare 14 prosent av de rundt 35.000 asylsøkerne som de øvrige EU-landene har forpliktet seg til å ta imot, konstaterer UNHCR.

Italia ønsker også å flytte søknadsprosessen til Libya og at de som får innvilget opphold, deretter kan bringes trygt til Europa.

– Før de legger ut på ferden over Middelhavet, må vi skille mellom dem som har rett til opphold på humanitært grunnlag og dem som ikke har det, sier Minniti.

Det norske skipet Olympic Commander har siden juni inngått i flåten til EUs grensebyrå Frontex. To andre skip, Siem Pilot og redningsskøyta Peter Henry von Koss, avsluttet nylig sine to år lange oppdrag i Middelhavet.

(©NTB)

På forsiden nå