Regimet testet tidlig tirsdag et nytt missil. I en kunngjøring noen timer senere sier Nord-Korea at oppskytingen var vellykket, melder nyhetsbyrået Yonhap.

På nordkoreansk-TV omtales testen av missilet, som skal være av typen Hwasong-14, som «en milepæl», og landets leder Kim Jong-un overvar oppskytingen.

Sørkoreanske myndigheter har tidligere uttalt at det trolig dreide seg om en mellomdistanserakett. Landet sier de skal undersøke den nordkoreanske påstanden om rakettypen.

I en tv-sending mandag hevder Nord-Korea at landet har gjennomført en vellykket testoppskyting av en ny type rakett. Foto: KRT via AP Video / AP / NTB scanpix

Missilet ble avfyrt fra området ved Banghyon, i provinsen Nord-Pyongan, rundt klokka 9.40 tirsdag morgen, ifølge en melding fra militærkommandoen i Sør-Korea. Provinsen ligger nær grensen til Kina. Missilet var i lufta i rundt 37 minutter, og tilbakela en distanse på 930 kilometer.

– Kan nå USA

Analytiker David Wright i Union of Concerned Scientists, sier tilgjengelig informasjon tyder på en økning i rekkevidden på Nord-Koreas missiler. Han sier at raketten kan ha nådd en høyde på mer enn 2.800 kilometer.

I januar skrøt Nord-Korea av at de var i ferd med å ferdigstille ICBM, langdistanseraketter som kan rettes mot og nå det amerikanske fastlandet. Nå hevder landet at langdistanseraketten som ble testet tirsdag, kan treffe hvor som helst i verden, skriver nyhetsbyrået Reuters på Twitter.

Jeffrey Lewis, sjefen for det østasiatiske ikkespredningsprogrammet ved Monterey Institute of International Studies, sier det definitivt dreier seg om et interkontinentalt ballistisk missil (ICBM). På Twitter skriver han at «en ICBM kan nå Anchorage, ikke San Francisco, men fortsatt».

– Ikke noe bedre å gjøre?

Oppskytingen føyer seg inn i rekken av en serie prøveoppskytinger de siste månedene. Ikke lenge etter kom den første Twitter -meldingen fra president Donald Trump. Der lurer han blant annet på om Nord-Koreas leder Kim Jong-un ikke har noe annet å ta seg til.

«Vanskelig å tro at Sør-Korea og Japan vil finne seg i dette så mye lenger. Kanskje Kina vil legge bredsiden til mot Nord-Korea og få en slutt på dette tullet en gang for alle!".

Japans statsminister Shinzo Abe kom med skarp kritikk av testoppskytingen.

– Den siste oppskytingen viser tydelig at trusselen øker, sier Abe.

Militærøvelser

Oppskytingen kommer en dag etter at Kina advarte om at hvis spenningen i regionen øker, kan situasjonen komme ut av kontroll og få katastrofale følger.

Kinas FN-ambassadør Liu Jieyi håper å få støtte i FNs sikkerhetsråd for en løsning som kan lette spenningen på halvøya.

Trumps administrasjon har bedt Kina om hjelp til å få bukt med den kjernefysiske trusselen fra Nord-Korea, men i forrige uke sa den amerikanske presidenten at tiden for strategisk tålmodighet med det nordkoreanske regimet er over.

Liu sa også at Beijing vil presse på for å få USA og Sør-Korea til å slutte med sine militærøvelser på den koreanske halvøya i bytte mot at Nord-Korea avslutter sine kjernefysiske og ballistiske missilprogrammer.

Trump, Abe og Moon forventes å diskutere Nord-Korea på sidelinjen av kommende helgs G20-toppmøte i Hamburg.