Møte mellom Trump og Putin varte to timer lenger enn planlagt

Det første møtet ansikt til ansikt mellom Donald Trump og Vladimir Putin i Hamburg varte nesten to timer lenger enn de 35 minuttene som var avsatt.

USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møttes ansikt til ansikt på G20-møtet i Hamburg.   Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.

I en kort pause da pressefolk fikk kikke inn i rommet, sa Trump at møtet gikk «veldig, veldig bra». Han virket avslappet og uformell der han satt foran et amerikansk flagg, mens Putin virket mer bestemt.

Men utenriksminister Rex Tillerson sa at Trump åpnet møtet med å ta opp sin bekymring for russisk innblanding i den amerikanske valgkampen. Tillerson sa det hadde vært en «robust ordveksling» om den angivelige innblandingen.
Les også: Trump hadde klimabudskap til G20

Ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov «aksepterte» Trump Putins forsikringer om at russiske myndigheter ikke forøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget.

Klapp og bilde

Før møtet startet. sa Trump at han forventet positive resultater for begge land. Putin på sin side sa gjennom sin tolk at han har snakket flere ganger med Trump på telefon, men at man er nødt til å sette seg ned sammen om man ønsker et positivt forhold.
Les også: Merkel: Trump deltok på deler av klimasamtalene under G20

Den amerikanske presidenten sa til sin russiske kollega at det var en ære å være sammen med ham, mens Putin svarte at han var henrykt over å treffe Trump.

Det var bare de to presidentene, deres utenriksministere og tolker til stede på møtet som ifølge planen skulle vare en halv time. De to møttes mens resten av G20-toppmøtet drøftet klimaendringer. Det betyr at de to presidentene står over klimadiskusjonen på G20-møtet.

Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump møtes for første gang fredag.   Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB scanpix

Allerede på formiddagen traff de to hverandre så vidt. De håndhilste og utvekslet et par ord, og Trump klappet Putin på ryggen, før gruppefotoet av alle topplederne ble tatt.

USAs president Donald Trump.   Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix


 

Russland-granskingen

Både før og etter at han ble valgt til president, er Trump blitt anklaget for å være for lite kritisk til Russland og Putin.
Les også: Solberg mistet nattesøvn på grunn av G20-opptøyene

Amerikanske etterretningsorganisasjoner mener Russland i fjor sto bak en omfattende hemmelig kampanje for å få Trump valgt til president. Én av mange metoder som skal ha blitt brukt, var dataangrep rettet mot Det demokratiske partiet. FBI er i gang med etterforskning av saken, og også Kongressen har igangsatt granskninger.

Første møte ansikt til ansikt mellom USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin på G20-møtet i Hamburg. Bildet er sendt ut av tyske myndigheter.  Foto: Steffen Kugler / AP / NTB scanpix

 

Anklagene er blitt avvist av den russiske regjeringen, og det er ikke funnet bevis for at Trumps folk samarbeidet med russerne.

– Avgjørende møte

Kreml har betegnet møtet mellom de to som avgjørende for sikkerhet og stabilitet. Putin har tidligere i år beskrevet forholdet mellom de to landene som svekket etter at Trump kom til makten.

Torsdag gikk Trump hardt ut mot Russland – noe han ikke har pleid å gjøre tidligere.

– Vi oppfordrer Russland til å avslutte sine destabiliserende aktiviteter i Ukraina og andre steder, og ikke støtte fiendtlige regimer – inkludert Syria og Iran – men i stedet slutte seg til ansvarlige stater i vår kamp mot felles fiender i forsvar av selve sivilisasjonen, sa han i en tale i Polens hovedstad Warszawa.

På forsiden nå