Sivilbefolkningens redsler er ikke over i Mosul

Flere hundre tusen sivile er fortsatt i fare i Mosul, selv om irakiske regjeringsstyrker hevder å ha nedkjempet IS og feirer seieren. 

Saken oppdateres.

Iraks statsminister Haider al-Abadi har flere ganger de siste ukene proklamert seier over IS i Mosul og mandag slo også den USA-ledede koalisjonen fast at storbyen nå er gjenerobret fra den ytterliggående islamistgruppa.

Samme dag ble det rett nok meldt om kamphandlinger i gamlebyen i Mosul, der opprørere fortsatt holdt stand, omgitt av et ukjent antall sivile.

Flyktninghjelpen frykter hevnangrep mot sivilbefolkningen fra de irakiske regjeringssoldatenes side.

– Nå som kampen om Mosul er erklært avsluttet, må den irakiske staten sørge for sikkerhet for alle sivile. Soldater må ikke ta loven i egne hender. Det må ikke igangsettes kollektiv straff for familier som er mistenkt for tilknytning til IS, sier hjelpeorganisasjonens landdirektør i Irak, Heidi Diedrich.

Ifølge FN har rundt 920.000 mennesker flyktet fra Mosul siden irakiske regjeringsstyrker, støttet av lojale militsgrupper og den USA-ledede koalisjonen mot IS, for ni måneder siden innledet en offensiv for å gjenerobre byen.

IS ble først jaget ut av Øst-Mosul, og der har rundt 90 prosent av befolkningen vendt tilbake. I Vest-Mosul holder opprørere stand i gamlebyen. Der er rundt 90 prosent av innbyggerne fortsatt på flukt, ifølge Flyktninghjelpen.

80 prosent av Vest-Mosul er ifølge lokale myndigheter lagt i grus, og flere tusen mennesker antas å ligge begravd i ruinene.

Diedrich frykter for hva som venter dem som nå tar sjansen på å vende hjem. Hun mener verdenssamfunnet må bidra til gjenoppbygging av den raserte byen.

– Gjenoppbygging vil være viktig for å hindre videre konflikt, sier Diedrich.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er også dypt bekymret.

– Mange har ikke noe å dra tilbake til, på grunn av store ødeleggelser i løpet av konflikten. Viktig infrastruktur, som tilgang til vann, elektrisitet, skoler og sykehus, må gjenoppbygges eller utbedres, slår UNHCR fast.

Bombefeller og udetonerte sprengladninger og ammunisjon bidrar også til å gjøre byen livsfarlig, og det samme gjør kamphandlingene som fortsatt pågår.

– Langsiktig finansiering som kan sikre at sivile får hjelp og beskyttelse i etterkant av kampene i Mosul, er det minste irakiske myndigheter og det internasjonale samfunnet må forplikte seg til nå. Fremover må de forplikte seg til å gjenoppbygge og endre forholdene som skapte konflikten i utgangspunktet, mener Diedrich.

Irakiske talsmenn medga mandag at det fortsatt befinner seg flere hundre IS-opprørere i gamlebyen i Vest-Mosul og anklager dem for å bruke den gjenværende sivilbefolkningen som levende skjold.

Irakiske spesialstyrker hevder at flertallet av de sivile som fortsatt befinner seg der, er familiemedlemmer til IS-opprørere.

– Men vi skal ikke anklage dem for noe. Hvis de ikke bærer våpen, er de sivile, lover talsmannen Abdul-Ghani al-Asadi.
(©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå