FN: Snart ulevelig på Gazastripen 

Forholdene for palestinerne på Gazastripen er i ferd med å bli ulevelige som følge av den israelske blokaden, slår FN fast.

Saken oppdateres.

Forholdene for de 2 millioner palestinerne på Gazastripen blir stadig verre, og utviklingen går raskere enn tidligere fryktet, konstaterer FNs nødhjelpskoordinator i de palestinske områdene, Robert Piper.

I 2012 advarte FN om at Gazastripen kunne bli "ulevelig" innen 2020, dersom den israelske blokaden ikke ble opphevet.

– Det går faktisk raskere enn vi spådde, slår Piper fast i en ny rapport.

95 prosent av ferskvannet på Gazastripen er nå udrikkelig, enklaven har kun elektrisitet et par timer i døgnet, tonnevis med urenset kloakk pumpes daglig ut i Middelhavet, helsetilbudet blir stadig dårligere og arbeidsledigheten blant ungdommer er oppe på 60 prosent, går det fram av FN-rapporten.

– Alle indikatorer går i gal retning, konstaterer Piper.

– For de fleste av oss ville grensen for ulevelig alt være passert, men på en eller annen måte holder gazaboerne ut, sier han.

Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006, men ble året etter fratatt regjeringsmakten av palestinernes president Mahmoud Abbas og har siden måttet nøye seg med å styre på Gazastripen.

Forsøk på forsoning mellom Abba' og hans Fatah-parti, som styrer på Vestbredden, og Hamas på Gazastripen, har ikke lykkes.

Israel innførte sin strenge blokade av Gazastripen i 2007 og har gjennomført tre store militæroffensiver mot enklaven siden. Israelske myndigheter avgjør hvem og hvilke varer som slipper inn og ut og kontrollerer også farvannet utenfor og luftrommet over enklaven.

Den Abbas-ledede selvstyremyndigheten på Vestbredden har de siste månedene økt presset på Hamas, blant annet ved å nekte å betale for elektrisitet som tidligere har kommet fra Israel.

Abbas har også kuttet utbetalingene til 40.000 offentlig ansatte på Gazastripen, som det siste tiåret har fått lønn mot at de ikke gikk på jobb og bisto Hamas med å styre området.

Piper mener Abbas er i sin fulle rett til å legge press på Hamas, men kritiserer i rapporten "Gaza–Ten Years Later" noen av tiltakene.

Kuttet i strømleveransen og antallet tillatelser for syke til å forlate enklaven for å få behandling andre steder er blant tiltakene som grenser til kollektiv avstraffelse, mener han.

– Slike tiltak er uakseptable, slår Piper fast.


(©NTB)

På forsiden nå