Norske turister rammet av skogbranner rundt Middelhavet

Flere store skogbranner herjer langs Middelhavet og har ført til bekymring blant nordmenn på ferie. Norske turoperatører følger situasjonen nøye.

Norske reiseoperatører følger situasjonen nøye. NTB har snakket med Apollo, Ving og Tui, som alle melder at de har kontroll på sine reisende.  Foto: ntb scanpix

Saken oppdateres.

Hundrevis av turister er evakuert i Kroatia, Montenegro og på Sicilia. Flere av disse områdene har hatt svært lite regn og høyere sommertemperaturer enn det som er vanlig for årstiden.

En vennegjeng fra Bergen er i feriebyen Split i Kroatia.

– Det er ubehagelig, sa Øyvind Hagen (18) på telefon til BA mandag kveld.

Åtte av kameratene hans har måttet evakuere etter at ilden som brøt ut natt til mandag begynte å spre seg. Han melder om mye røyk i byen og kraftig vind.

Eskil Rødseth, også fra Bergen, sier til NRK at røyken er tett og himmelen over Split er helt rødfarget.

– Det er ganske skremmende, sier han.

Reiseoperatører følger nøye med

Norske reiseoperatører følger situasjonen nøye. NTB har snakket med Apollo, Ving og Tui, som alle melder at de har kontroll på sine reisende.

– Vi har ett enkelt hotell i Split. Dette ligger langt unna området der det brenner, så det har ikke påvirket våre gjester. Det er også meldt om branner på Sicilia, men det er på andre siden av øya fra der vi har gjester. Vi har heller ikke fått noen meldinger om at brannene på Montenegro påvirker våre gjester, sier pressetalsmann Nikolai Johnsen i Tui.

Vings reisende er heller ikke rammet av brannene i Split.

– Vi har ikke noen hoteller i området hvor det brenner. De fleste av våre kunder er ute på øyene. Vi har sendt ut SMS og informert om brannen og holder dem oppdatert om situasjonen, sier administrerende direktør Christian Grønli i Ving.

Apollos pressekontakt i Norge avventer oppdatert informasjon på hvordan selskapet håndterer saken, men inntil videre er beskjeden at reisende i Split er blitt varslet på SMS og at situasjonen følges nøye. Ingen av deres reisende i Montenegro er rammet.

Ber om hjelp

Montenegro ba mandag om internasjonal hjelp for å få bukt med skogbranner på halvøya Lustica sør for Dubrovnik.

– Situasjonen ved Lustica er kritisk. Innenriksdepartementet har bedt om at EUs sivile katastrofeinnsats utløses for å få slukket ilden, heter det i en uttalelse fra regjeringen.

Lenger nord spredte ilden seg mandag kveld til forstedene av Split der et kjøpesenter måtte evakueres, hus ble brannskadd og flere biler tok fyr. Det stamme gjorde byens søppelfylling der det veltet opp tykk svart røyk.

Rundt 400 brannmenn prøvde å bekjempe brannen, hjulpet av mer enn hundre soldater og brannslukkingsfly.

– Situasjonen er helt forferdelig, ilden har spredt seg til et stort område, alt er dekket i røyk og ild, sa en representant for regionen.

På forsiden nå