Rundt 50 såret i sammenstøt i Jerusalem

Om lag 50 palestinere er såret etter sammenstøt med israelsk politi i det okkuperte Øst-Jerusalem, ifølge Røde Halvmåne.

Saken oppdateres.

Opptøyene natt til tirsdag var en protest mot at Israel har satt opp metalldetektorer ved inngangen til Haram al-Sharif, et av islams helligste steder, som jødene kaller Tempelhøyden.

Ifølge Røde Halvmåne ble rundt 15 av de sårede truffet av gummikledde stålkuler, men tilstanden skal ikke være livstruende.

De nye sikkerhetstiltakene ved inngangen til Haram al-Sharif ble innført etter at tre israelske palestinere skjøt og drepte to israelske politifolk ved Løveporten inn til Jerusalems gamleby fredag.

Onsdag har Fatah, partiet til palestinernes president Mahmoud Abbas, varslet en «sinne-dag» for å protestere mot de nye israelske sikkerhetstiltakene, og Hamas og Islamsk hellig krig har også varslet demonstrasjoner både på Vestbredden og Gazastripen.

Muslimenes overhode i Jerusalem, stormuftien Mohammed Ahmed Hussein, har også kritisert Israels utplassering av metalldetektoren ved Haram al-Sharif, der to av islams hellige steder ligger, al-Aqsa-moskeen og Klippedomen.

Haram al-Sharif administreres av Jordan gjennom den islamske Waqf-stiftelsen, men Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967 og avgjør til enhver tid hvem som får adgang. Jøder har adgang, men har forbud mot å be der.

Waqf kaller de nye israelske sikkerhetstiltakene et brudd på enigheten med israelske myndigheter om status quo for Haram al-Sharif.

Palestinerne frykter at Israel forsøker å ta kontroll over Haram al-Sharif, noe statsminister Benjamin Netanyahu forsikrer ikke er tilfelle.

(©NTB)

På forsiden nå