- Vi hadde flammene rundt oss som en «u»

Familie fra Trondheim havnet midt i branninfernoet i Kroatia.

Tone Kolstad og familien forlot leiligheten sin utenfor Split da skogbrannen nærmet seg.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

- Vi kom dit lørdag kveld, så vi fikk én dag før flammene kom. Da vi sto opp søndag morgen trodde vi det var tåke, men i løpet av mandagen så vi at flammene kom nærmere og nærmere, sier Tone Kolstad (44) fra Trondheim.

Hun er på ferie i Kroatia med mannen Marek Wyznski (42), datteren Andrea Kolstad (16) og hennes kjæreste Andreas Stordal (18).

LES OGSÅ: Reiseoperatører følger nøye med

De hadde leid en leilighet i Zrnovnica utenfor Split, et av områdene ved Middelhavet som de siste dagene har vært rammet av skogbrann.

Fikk vondt i øynene av asken

Både i Montenegro og på kysten av Kroatia har områder blitt evakuert som følge av branner, skriver NTB. I et av forstedene til Split ble et kjøpesenter evakuert, mens hus ble brannskadd og flere biler tok fyr.

Mandag kom skogbrannen farlig nært på familien fra Trondheim.

Familien fra Trondheim trodde først at det var tåke da de våknet dagen etter at de kom til Kroatia, men skjønte raskt at det var røyken fra skogbrannen som nærmet seg.  Foto: privat

- Da det kom så nært at vi kjente varmen, følte jeg meg ikke trygg. Det var en ekkel følelse. De som bodde der sprang med vannslanger rundt husene. Da tenkte jeg «her vil jeg ikke være lenger».

Da Kolstad så at befolkningen lenger opp i fjellet pakket bilene fulle og kjørte vekk mandag kveld, tok hun avgjørelsen om å dra.

Tone Kolstad, datteren Andrea Kolstad (16) og hennes kjæreste Andreas Stordal (18) i Split.  Foto: privat

- Det var så mye aske at vi fikk vondt i øynene da vi gikk ut. Vi hadde flammene rundt oss som en «u», og da vi kjørte derfra var det faktisk flammer helt ned til veien.

- Skikkelig ubehag

Tirsdag har de fire tatt inn på et hotell i nærheten av Split sentrum. Det er uvisst hvor de kommer til å tilbringe den siste uka av ferien.

- Da vi dro tok vi bare med vesker og klærne vi hadde på oss. Da vi forsøkte å dra tilbake for å hente resten, var veiene inn i området stengt. Vi skal prøve å dra tilbake til leiligheten for å hente alt i dag. Jeg er spent på hvordan det ser ut der nå, sier Kolstad.

- Det var så mye aske at vi fikk vondt i øynene da vi gikk ut, sier Tone Kolstad.  Foto: privat

Hun beskriver opplevelsen som uvirkelig og noe hun ikke kommer til å glemme.

- Da vi bestemte oss for å dra, var det flere som sa at vi ikke ville komme oss ut. Da fikk jeg et skikkelig ubehag, men jeg så at biler kjørte ut fra området, og jeg hadde bestemt meg.

Ber om internasjonal hjelp

Både Portugal, Spania og Italia har vært rammet av skogbranner i sommer. På halvøya Lustica i Montenegro er situasjonen så ille at myndighetene har bedt om internasjonal hjelp, skriver NTB.

- Situasjonen ved Lustica er kritisk. Innenriksdepartementet har bedt om at EUs sivile katastrofeinnsats utløses for å få slukket ilden, heter det i en uttalelse fra regjeringen.

I Kroatia har rundt 400 brannmenn, mer enn hundre soldater samt brannslukkingsfly jobbet med slukking, skriver nyhetsbyrået.

På forsiden nå