President Mahmoud Abbas:

Palestinske myndigheter bryter all kontakt med Israel

President Mahmoud Abbas sier det palestinske lederskapet legger alle forbindelser til Israel på is i kjølvannet av striden om Haram al-Sharif. 

Palestinsk Røde Halvmåne opplyser at 391 mennesker ble såret i fredagens voldsomme sammenstøt på den israelskokkuperte Vestbredden og i Jerusalem.   Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB scanpixBilde: sy747938

Saken oppdateres.

Tre palestinere ble skutt og drept og flere hundre skadd i voldsomme sammenstøt i det israelskokkuperte Øst-Jerusalem og på Vestbredden etter fredagsbønnen. Også flere israelske soldater ble såret.

I en tale sent fredag kveld sier Abbas at kontakten med Israel legges på is inntil okkupasjonsmakten fjerner de nye tiltakene på Haram al-Sharif, som jøder kaller Tempelhøyden. Palestinske myndigheter samarbeider tett med Israel om sikkerheten på Vestbredden.

Palestinas president Mahmoud Abbas raser over Israels inngripen på Haram al-Sharif. Her er Abbas under et besøk i Oslo i 2011.   Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

 

Uroen denne uken skyldes at Israel har utplassert metalldetektorer på den hellige høyden. De nye sikkerhetstiltakene ble innført da to israelske politifolk og tre væpnede palestinske israelere ble drept i en skuddveksling på høyden for en uke siden.

Både palestinske ledere og Jordan, som i henhold til Oslo-avtalen har overoppsyn med Haram al-Sharif, har krevd at metalldetektorene fjernes øyeblikkelig. Den innmurte høyden er offisielt under muslimsk kontroll, og det er kun muslimer som har lov til å be der. Men palestinerne har lenge mistenkt Israel for å ville ta kontroll over høyden, selv om israelske myndigheter avviser dette.

Abbas skal ha forsøkt å få USA på banen i håp om at amerikanerne kan presse Israel til å fjerne metalldetektorene.

På forsiden nå