To døde og over 100 skadd etter jordskjelv

En svensk og en tyrkisk turist omkom og minst 120 ble skadd, blant dem flere nordmenn, i jordskjelvet som rammet ferieøya Kos natt til fredag.

Ødeleggelsene etter jordskjelvet er omfattende.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Jordskjelvet, som ble målt til en styrke på 6,7, hadde sitt senter 10 kilometer under havbunnen i Egeerhavet, 16 kilometer øst for den greske øya Kos og 10 kilometer sør for den tyrkiske feriebyen Bodrum, ifølge US Geological Survey.

Skjelvet kunne merkes i hele regionen, men rammet byen Kos hardest. To turister omkom da deler av baren de satt på raste sammen. Den ene av dem var en svensk 27-åring, den andre en tyrkisk 39-åring.

Over 120 mennesker ble ifølge greske myndigheter skadd, blant dem flere nordmenn.

Utenriksdepartementet opplyser at tilstanden til en norsk mann er alvorlig.

Nordmenn skadd

– Vi har også fått meldinger om at et mindre antall nordmenn skal ha moderate og lettere skader, og vi jobber videre med å få mer informasjon om disse og kartlegge eventuelle behov for bistand, opplyser kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD.

Hun oppfordrer nordmenn i området til å ta kontakt med sine pårørende, samt til å registrere seg på reiseregistrering.no, slik at norske myndigheter eventuelt kan nå dem med informasjon.

Bodrum i Tyrkia ble også hardt rammet av skjelvet, men det er ikke meldt om omkomne. 70 mennesker er ifølge Reuters innlagt på sykehus med skader, men det er ikke kjent om det er nordmenn blant dem.


Tips oss! Har du opplysninger, bilde eller video?

Telefon: 464 07 200 webred@adresseavisen.no

 

Hun oppfordrer alle i området til å følge råd fra lokale myndigheter.

– Vi oppfordrer nordmenn i området til å ta direkte kontakt med sine pårørende. Vi oppfordrer også nordmenn i området til å registrere seg på reiseregistrering.no, slik at norske myndigheter kan formidle eventuell informasjon.

Ødeleggelser

En halv meter høy tsunamibølge skylte innover land både i Bodrum og på Kos. Bilder viser oversvømte veier og restauranter som ligger i strandlinjene.

Borgermesteren Giorgos Kyritsis sier den greske hæren har blitt mobilisert sammen med utrykningstjenester. Han sier de fleste bygningene som er skadet er gamle og bygget før de nyere bygningsforskriftene som ble innført for å sikre mot jordskjelv.

Ifølge tyrkiske myndigheter hadde jordskjelvet en styrke på 6,3 og mer enn 20 etterskjelv har blitt registrert. Tyrkiske byer nær episenteret bekrefter ødelagte vannledninger, strømledninger og gasslekkasjer.

Utsatt område

I tillegg ble to andre skjelv med styrke på 4,4 og 4,7 ble registrert utenfor Kos klokken 22.52 og 23.23. Så langt er det denne øya som bekrefter mest ødeleggelse.

Episenteret på det største skjelvet lå 10,3 kilometer sør for Bodrum og 16 kilometer fra Kos. Skjelvet hadde en dybde på 10 kilometer.

Området mellom Hellas og Tyrkia er spesielt utsatt for jordskjelv. I juni i år mistet én person livet og minst tolv andre ble skadd etter et kraftig jordskjelv i Egeerhavet mellom de to landene. Det skjelvet hadde en styrke på 6,2.

Store ødeleggelser på den greske øya Kos etter jordskjelv. 
        
            (Foto: Kalymnos-news.gr / AP / NTB scanpix)

Store ødeleggelser på den greske øya Kos etter jordskjelv.  Foto: Kalymnos-news.gr / AP / NTB scanpix

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå