Israel sender flere soldater til Vestbredden 

Det israelske militæret opplyser at flere soldater er sendt til den okkuperte Vestbredden, dagen etter kraftige sammenstøt i området.

Saken oppdateres.

Beslutningen ble kjent lørdag, etter møter mellom militærtjenestemenn natt til lørdag. Militæret opplyser at de ekstra styrkene slutter seg til de flere hundre soldatene som allerede er utplassert.

Det har den siste uken vært en rekke sammenstøt i det israelskokkuperte Øst-Jerusalem, som huser al-Aqsa-moskeen og Klippemoskeen.

Forrige fredag ble to israelske politifolk drept av tre væpnede palestinere fra Israel ved Haram al-Sharif. Siden har israelske myndigheter besluttet å installere metalldetektorer ved inngangen til området. Tiltakene har vakt kraftige reaksjoner blant palestinere.

Flere tusen palestinere barket fredag sammen med israelske sikkerhetsstyrker i Jerusalem og på Vestbredden etter fredagsbønnen. Tre palestinere ble drept, og flere hundre personer ble skadd.

Senere samme kveld knivstakk og drepte en palestinsk mann tre israelere inne i bosetningen Halamish på Vestbredden. Gjerningsmannen skal noen timer tidligere ha skrevet på Facebook at «jeg har mange drømmer, men det finnes ikke noe liv etter det vi har sett i al-Aqsa». Gjerningsmannen ble skutt og såret, og han er fløyet til sykehus.

Lørdag morgen gjennomsøkte israelske soldater hjemmet til gjerningsmannen i byen Kobar. Hæren opplyser at en av brødrene hans er pågrepet.

Ifølge Haaretz er det etter hærens ordre lørdag ikke tillatt å reise inn eller ut av Kobar, utenom i humanitære tilfeller. Israelske styrker har også tatt innledende steg for å forberede riving av gjerningsmannens hus. Det er et tiltak Israel mener kan virke avskrekkende. Menneskerettsgrupper har kritisert praksisen.

Haaretz meldte tidligere at gjerningsmannen var 20 år gammel. Avisa skriver lørdag at det dreier seg om en 18-åring, og at israelske sikkerhetsstyrker etter en innledende etterforskning har kommet fram til at han ikke er et aktivt medlem i Hamas. De antar at han handlet alene.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har så langt ikke kommentert saken, men lørdag besøkte forsvarsminister Avigdor Lieberman og forsvarssjef Gadi Eizenkot bosetningen. Lieberman ber Palestinas president Mahmoud Abbas om å fordømme angrepet.

I en tale til det palestinske lederskapet sent fredag kveld sa Abbas at kontakten med Israel legges på is inntil okkupasjonsmakten fjerner de nye tiltakene. Palestinske myndigheter samarbeider tett med Israel om sikkerheten på Vestbredden.

Lørdag er inngangsporten til Jerusalems gamleby åpen, men det er streng sikkerhet på stedet. Metaldetektorene er fortsatt på plass ved inngangen til moskeen. Senioranalytiker Ofer Zalzberg i International Crisis Group frykter mer vold, dersom det ikke blir endret politisk kurs.

FNs generalsekretær António Guterres har fordømt drapene, og han har bedt både palestinske og israelske ledere om å unngå handlinger som kan forverre situasjonen landene imellom.

(©NTB)

På forsiden nå