Stor internasjonal uro for Venezuela

Frykten øker for at situasjonen i Venezuela nærmer seg full konfrontasjon to dager før presidenten gjennomfører et omstridt valg.

Saken oppdateres.

FNs menneskerettskontor uttrykte fredag dyp uro for den svært spente situasjonen og sa også at det er tvil om valget av en ny grunnlovgivende forsamling er legitimt.

– Vi mener at konstitusjonelle prosesser kun kan bli vellykket hvis de er basert på bred enighet og alle samfunnets sektorer er involvert, sier Liz Throssell, talskvinne for FNs menneskerettighetskontor.

Protestene mot landets venstreorienterte president Nicolás Maduro har denne uken fortsatt med full styrke, til tross for Maduros demonstrasjonsforbud og trussel om ti års fengsel for dem som bryter det.

Det er Maduro som har tatt initiativ til det ekstraordinære valget av en forsamling med 545 medlemmer, som vil få i oppgave å utarbeide en ny grunnlov.

Den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen krever at valget stanses og at det lyses ut nyvalg.

Fredag opplyste påtalemyndigheten at en politimann ble skutt i hodet og drept under demonstrasjoner i byen Ejido dagen før. Dermed har 113 mennesker mistet livet siden protestene startet i april. Tusenvis er såret og mange pågrepet.

Maduro har beskyldt høyreorienterte grupper for å egge til vold og samtidig rost sikkerhetsstyrkene for å være tilbakeholdne.

Human Rights Watch (HRW) mener imidlertid at det utvilsomt er regjeringsstyrkene som står bak mesteparten av volden. For en uke siden offentliggjorde menneskerettsgruppa en multimedierapport som ifølge HRW viser at styrkene har gått brutalt fram overfor demonstrantene.

– Når du ser bildene av denne undertrykkelsen, så bryter regjeringens historie om den voldelige opposisjonen som planlegger kupp, sammen, sier José Miguel Vivanco i HRW.

Det er ikke klart hvilke grunnlovsendringer presidenten ønsker å få gjennomført, men opposisjonen mener han er på vei til å kneble alle institusjoner som måtte være uenige med ham og legge til rette for diktatur.

Opposisjonstilhengere har de siste månedene svart med nesten daglige demonstrasjoner, samt oppfordring til generalstreik. Den har også holdt en egen symbolsk folkeavstemning der et overveldende flertall sa nei til Maduros planer, men der kun 40 prosent av velgerne deltok

Det skal etter planen holdes presidentvalg neste år, men mange frykter at grunnloven vil bli endret slik at Maduro kan blitt sittende ved makten i lang tid.

Opposisjonen anklager også den regjeringsvennlige valgkomiteen for å ha utarbeidet et valgsystem som favoriserer regjeringspartiets kandidater.

Både USA og Canada advarer nå egne borgere mot å reise til Venezuela. USA har også bedt familiene til ansatte ved USAs ambassade i Caracas om å reise hjem før søndagens valg.

Norsk UD har fra begynnelsen av juni advart nordmenn mot alle ikke nødvendige reiser til Venezuela, og dette reiserådet står fortsatt ved lag.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han er dypt bekymret for utviklingen.

– Jeg er stadig mer bekymret over den stadig mer alvorlige situasjonen i Venezuela, som allerede har krevd altfor mange menneskeliv, sier Brende i en pressemelding fredag.

Venezuela har vært dypt splittet i en årrekke. Samtidig er landet i dyp økonomisk krise, blant annet som følge av fallende oljepriser.

For Maduro handler konflikten nå om å overleve politisk. Den siste tiden har presidenten mistet viktige støttespillere, noe som tyder på at det også er gryende misnøye med Maduros linje internt i regjeringen.


(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå