Rouhani innsatt for sin andre periode som Irans president

Hassan Rouhani advarte verden mot å bryte atomavtalen med Iran da han lørdag ble innsatt for sin andre periode som landets president.

Saken oppdateres.

– Verden burde vite at ethvert brudd på avtalen vil bli møtt med en samlet reaksjon fra den iranske nasjonen og regjeringen, sa Rouhani under innsettelsesseremonien i hovedstaden Teheran lørdag.

– De som har intensjoner om å rive ned avtalen, burde vite at de river ned sine politiske liv, sa Rouhani – uten å utdype ytterligere.

USAs president Donald Trump lovet i valgkampen i fjor å skrote avtalen, som han kalte en katastrofe, men han har foreløpig ikke gjort alvor av løftet.

Trump undertegnet imidlertid onsdag en ny pakke med sanksjoner fra Kongressen som blant andre rammer Iran. Teheran varslet da at de anser de nye sanksjonene som brudd på atomavtalen fra 2015.

– Vi mener at atomavtalen er brutt, og vi kommer til å reagere på en passende måte, sa viseutenriksminister Abbas Araqchi torsdag.

De nye amerikanske sanksjonene har økt presset på Rouhani på hjemmebane. Den reformvennlige 68-åringen ble gjenvalgt i mai, i stor grad takket være innsatsen med å reparere forholdet til Vesten, men ytterliggående krefter mener Rouhani aldri burde stolt på USA.

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå