Terrorangrepet i Spania

Spania ble torsdag og natt til fredag utsatt for to bilangrep i byene Barcelona og Cambrils.

En politimann fjerner politibånd i La Rambla. Gaten er nå er åpen igjen for publikum, etter å ha vært stengt som følge av terrorangrepet torsdag ettermiddag.  Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Saken oppdateres.

I 17-tiden torsdag kjørte en varebil inn i en folkemengde i gaten La Rambla i Barcelona i Spania. Senere på kvelden aksjonerte politiet i Catalonia mot et nytt terrorangrep i havnebyen Cambrils. Til nå er 14 mennesker bekreftet drept etter angrepene.

Ifølge Reuters er tallet på sårede 130, og tilstanden til 17 av dem skal være kritisk. 30 personer betegnes som alvorlig skadet.

IS hevder å stå bak angrepet.

Fire pågrepet til nå

Til nå er fire personer pågrepet, mistenkt for å ha tilknytning til terrorangrepene.

Ifølge The Guardian har politisjef Josep Lluis Trapero, som leder etterforskningen av angrepene, sagt at ingen av de pågrepne er kjent for å ha noen tidligere terrorbakgrunn.

Trapero opplyste at de tre av de pågrepne er marokanske statsborgere, mens den siste er spansk. Alderen på de pågrepne er 21, 28, 34 og 27 år.

To av personene ble pågrepet torsdag, mens to andre ble pågrepet fredag. Tre av de pågrepne ble tatt i byen Ripoll, mens en av dem som ble tatt fredag ble pågrepet i Alcanar.

Sjåfør på frifot

Den antatte sjåføren av bilen som ble benyttet i Barcelona er på frifot og jaktes av politiet. Personen er blitt navngitt av flere medier, og skal være lillebroren til mannen som tidligere har forklart til politiet at hans identitetspapirer ble stjålet og benyttet til å leie den aktuelle varebilen. Den mistenktes alder meldes å være enten 17 eller 18 år.

Den katalanske presidenten har også advart befolkningen om at enda en terrormistenkt er på frifot.

- Han er helt sikkert på rømmen, men om han er i stand til å gjøre skadelige handlinger, vet vi ikke for øyeblikket, sier regionspresident Carles Puigdemont til spansk radio.

Fredag formiddag ble La Rambla åpnet igjen for publikum. Det meldes om masse politi i gatene og streng overvåking av biler og fotgjengere.

Angrepet i Cambrils

Åtte timer etter terroren i Barcelona, natt til fredag, aksjonerte politiet i Catalonia mot et nytt terrorangrep i havnebyen Cambrils, sørvest for Barcelona. Seks personer ble skadd i angrepet, blant dem en politimann.

I etterkant ble fem personer ble skutt og drept av politiet. De mistenkte bar falske bombevester. Katalanske myndigheter sier det er en klar sammenheng mellom de to angrepene.

Ifølge The Guardian melder Reuters at myndighetene som etterforsker angrepene i Barcelona og Cambrils tror en gruppe på åtte mennesker kan ha vært involvert. Gruppen skal ha planlagt et angrep som skulle involvere gassbeholdere.

Link mellom eksplosjon onsdag og angrepene

Trapero har bekreftet at politiet baserer seg på at et bombeangrep var under planlegging i et hjem i Alcanar, hvor det ondag ble meldt om en eksplosjon. En person ble drept som følge av eksplosjonen. Politiet mener det er en klar sammenheng mellom eksplosjonen og angrepene i Barcelona og Cambrils.

Politisjefen bekrefter også at dem som utførte angrepet i Cambrils bar falske bombevester, mens politiet i Catalonia sier de også var utstyrt med en øks og kniver.

Minst 34 nasjonaliteter

Utenriksdepartementet (UD) har foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet av terrorangrepet.

Ifølge generaldirektoratet for sivilbeskyttelse i Catalonia skal det være minst 34 nasjonaliteter blant de drepte og sårede.

Så langt er tre tyskere, en italiener og en belgier bekreftet å være blant de 14 drepte. 26 franske borgere er blant de sårede.

Ifølge The Guardian er det yngste offeret trolig en tre år gammel jente. En seks år gammel jente skal også ligge alvorlig skadet på sykehus. En syv år gammel australsk gutt er meldt savnet etter at han forsvant fra sin mor i etterkant av angrepet.

PST har opplyst på Twitter at de følger situasjonen i Spania, men at hendelsene foreløpig ikke endrer PSTs vurdering av terrortrusselen mot Norge. UD har ingen spesifikke reiseråd for Spania, men henviser til de generelle sikkerhetsrådene som gjelder for alle reisende.

P4 melder at både SAS og Norwegian tilbyr passasjerer som skal til Barcelona ombooking.

Catalonias innenriksminister Joaquim Forn har erklært tre dagers landesorg etter terrorangrepet, og klokken 12.00 ble det avholdt ett minutts stillhet over hele Spania, til minne for ofrene etter terrorangrepene.

Er du i nærheten? Send oss en e-post til webred@adresseavisen.no eller ring oss på 464 07 200.

På forsiden nå