Kenyanske dommere slår tilbake mot presidenten

Kenyanske dommere er svært kritiske til president Uhuru Kenyattas «skjulte trusler» mot dommerstanden, etter at Høyesterett annullerte sommerens valgresultat.

Saken oppdateres.

– Dette er et angrep mot rettsstaten, sier Kenyas dommerforening KMJA sent lørdag, samtidig som de ber folk ignorere presidentens politiske retorikk.

–Presidenten i dette landet kaller lederen for Høyesterett og de andre dommerne for «wakora», eller skurker på swahili. Vi fordømmer dette angrepet mot den beslutningsmessige uavhengigheten til hederlige dommere, heter det i en uttalelse fra dommerforeningen.

Videre viser de til at Kenyatta har kommet med skjulte trusler mot dommerstanden, på grunnlag av deres beslutning om å annullere resultatet av årets presidentvalg, der Kenyatta ble utpekt som vinner.

En forbannet Kenyatta sa nylig at han respekterer høyesteretts beslutning, samtidig som han langet ut mot dommerne. Han mener de går imot folkeviljen, og sa det er et problem med dommerstanden som «må fikses».

– Jeg tror de kappene de går rundt med får dem til å tro at de er mye smartere enn resten av oss Kenyanere. Maraga (høyesterettsjustitsiarius) tror han kan overkjøre folkeviljen, men vi skal vise dere. Viljen til folket kan ikke bli opphevet av noen få, sa han.

Opphevingen av Kenyas valgresultat markerte en historisk dag på det afrikanske kontinentet. Noe slikt har aldri skjedd tidligere.


(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå