Orkanen Irma har tatt tre liv og forårsaket stor skade i Karibia

Orkanen Irma har tatt tre liv og gjort stor skade på flere øyer i Karibia. Den kraftigste orkanen som er registrert i Atlanterhavet fortsetter sin ferd mot USA.

Saken oppdateres.

Minst to personer er bekreftet døde på de karibiske øyene St. Barts og St. Martin. To andre er alvorlig skadd på de to øyene, opplyser den franske ministeren for oversjøiske territorier, Annick Girardin, onsdag kveld.

St. Barts tilhører Frankrike, mens St. Martin er delt i to mellom Frankrike og Nederland.

Sent onsdag kveld norsk tid ble en person bekreftet død av regjeringen i Antigua og Barbuda.

Det er grunn til å anta at dødstallet vil stige etter hvert som Irma fortsetter sin ferd over de mange øyene i den nordlige delen av Karibia. Situasjonen er uoversiktlig fordi strømnett og teleforbindelser ligger nede.

– Vi vet at hjelpearbeidet blir komplekst dersom en orkan rammer mange land mer eller mindre samtidig. Mange av øyene er isolerte samfunn som også mangler skikkelig infrastruktur som veier og internasjonale flyplasser, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Fransk værvarsling hadde på forhånd advart mot 12 meter høye bølger og veldig høy vannstand. Tusenvis av mennesker er evakuert fra utsatte områder i hele Karibia, og innbyggere har hamstret mat og vann for å være sikker på å klare seg, ifølge BBC.

Orkanen er oppgradert til kategori 5, som er høyeste nivå, og har vindkast på 100 meter per sekund – 360 kilometer i timen.

– Den er mye farligere enn Harvey. Utfallet kan bli katastrofalt og svært ødeleggende, sier Puerto Ricos guvernør Ricardo Rossello.

Amerikanske myndigheter har erklært unntakstilstand i Florida, Puerto Rico og De amerikanske jomfruøyene. Irma «ser ut til å bli rekordkraftig og har kurs rett mot Florida, Puerto Rico og andre steder», sa president Donald Trump onsdag.

– Vi får se hva som skjer. Det ser ikke ut til å være noe godt. Tro meg. Ikke noe godt, sa han.

På sin privateide øy Necker, som er del av De britiske jomfruøyene, har milliardær Richard Branson sammen med sine ansatte forskanset seg i en vinkjeller bygget av betong. Vinkjelleren er nærmest som en bunkers å regne. På sin blogg skriver Branson at uværet nå kan merkes.

– Vi har nettopp vært gjennom en natt med ulende vind og regn nå som orkanen Irma nærmer seg stadig mer. Vi har alle sovet sammen på to rom. Jeg har ikke vært med på noe sånt siden jeg var barn, skriver den britiske milliardæren.

Luksusferiestedet leies ut til gjester, men ikke for øyeblikket. Noen har allerede forlatt øya, mens andre har utsatt sin ferie dit, forklarer Branson. Nå er det bare ham selv og hans stab som er igjen på øya, forskanset i vinkjelleren under hovedbygningen.

Ekstremværet traff først Antigua og Barbuda natt til onsdag lokal tid. Ifølge de første meldingene slapp Antigua relativt billig fra orkanen, ingen omkom. Det samme ser ut til å gjelde for Barbuda, selv om de materielle skadene skal være store.

Uværet var onsdag på vei mot Puerto Rico, Jomfruøyene og Den dominikanske republikk. Haiti og Cuba har også stålsatt seg i påvente av uværet. I Bahamas evakueres seks øyer. Orkanens øye er ventet å passere drøyt 80 kilometer fra Puerto Rico onsdag kveld.

På Key West i Florida har myndighetene ifølge BBC gitt ordre om tvungen evakuering. Uværet er først ventet å treffe Florida i helgen.

– Stormen er større, raskere og sterkere enn orkanen Andrew, sier guvernør Rick Scott.

Andrew rammet Florida for 25 år siden, og var fram til Katrina traff Louisiana i 2005, den mest kostbare i USAs historie.

Orkaner får energi fra varmt havvann, og Irma befinner seg over havområder som er 1,8 grader varmere enn normalt.

Klimaforskere har lenge advart om at de kraftigste orkanene og tyfonene kan bli enda kraftigere etter hvert som gjennomsnittstemperaturen på jorda stiger.
(©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå