Hundetusener av mennesker var lørdag på desperat flukt fra orkanen Irma i Florida og Georgia, samtidig som det var Cubas tur til å bli rammet av monsterorkanen, melder NTB-AP-AFP.

LES FRIPENN: Stem Erna, få Irma

Lørdag svekket orkanen seg til kategori tre, men meteorologene advarte om at den sannsynligvis vil få ny kraft før den slår inn over Florida søndag. Det er nå Tampa-området som ser ut til å bli hardest rammet, og myndighetene appellerer innbyggerne om å komme seg unna.

- Lovløse tilstander

Lars-Christian Berg-Hanssen fra Bodø studerer sports management ved University of Tampa, en by som ligger midt på Floridas vestkyst. Han kom til Tampa fra Norge for tre uker siden, men er nå på flukt fra Irma.

- Stormvarslene sa først at orkanen ville ramme østkysten og Miami hardest, men etter hvert som vi fikk vite at orkanen kom til å flytte seg østover og rett gjennom Tampa bestemte vi oss natt til fredag for å forlate byen, sier Berg-Hanssen som var sportsjournalist i Adresseavisen før han dro til USA.

Sammen med en kompis fra Brasil og en fra India, leide de bil og bunkret opp med mat og vann. Når Adresseavisen snakker med ham, har trioen kommet til Alabama.

- Hvordan var stemningen da dere dro?

- Det var nervøs stemning i Tampa. Det er litt sånne lovløse tilstander, og mangel flere steder på brød og vann fordi folk hamstrer. Det er veldig mange som har forlatt Tampa og bensinstasjonene begynner å gå tom for bensin. Da en bilfører prøvde å snike i køen på en bensinstasjon, var det en annen kunde som truet ham med pistol mot hodet. Det er ganske guffent, sier Lars-Christian Berg-Hanssen.

Bensinkanner og kajakk

Han har en kompis som har bodd i Florida tidligere, og han anbefalte Berg-Hanssen å evakuere.

- Jeg er glad for at jeg tok det valget. Det samme er foreldrene mine hjemme i Norge, særlig mamma.

Universitetet er foreløpig stengt fram til torsdag.

- Men hvis det blir en så alvorlig naturkatastrofe som fryktet, er jeg usikker på når vi kommer oss tilbake til Tampa.

Langs alle veiene nordover, helt til Atlanta og Memphis i Tennessee, står bilene støtfanger til støtfanger, med madrasser, bensinkanner og kajakker på taket.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Mange evakuerer nå delstaten Florida og det danner seg lange bilkøer flere steder. Her fra Wildwood fredag. Foto: Stephen M. Dowell/AP
Pedro Reimundo er en av dem som skalker lukene i et forsøk på å beskytte huset mot Irmas varslede herjinger. Foto: Gaston De Cardenas/AP