- Bestemte oss for å evakuere

Sammen med to ferske kompiser valgte studenten Lars-Christian Berg-Hanssen å forlate Tampa i Florida.

Sammen med to ferske kompiser valgte studenten Lars-Christian Berg-Hanssen (i midten) å evakuere Tampa på vestkysten av Florida. De hadde nådd Alabama da dette bildet ble tatt. 

Saken oppdateres.

Hundetusener av mennesker var lørdag på desperat flukt fra orkanen Irma i Florida og Georgia, samtidig som det var Cubas tur til å bli rammet av monsterorkanen, melder NTB-AP-AFP.

LES FRIPENN: Stem Erna, få Irma

Lørdag svekket orkanen seg til kategori tre, men meteorologene advarte om at den sannsynligvis vil få ny kraft før den slår inn over Florida søndag. Det er nå Tampa-området som ser ut til å bli hardest rammet, og myndighetene appellerer innbyggerne om å komme seg unna.


Irma
  • Irma er nedgradert til orkan i kategori tre, men kan ta seg opp igjen til fem før den treffer Florida.
  • Irma er en av de sterkeste orkanene som noensinne er registrert i Atlanterhavet, med en vindhastighet opp mot 300 kilometer i timen, opp til 100 sekundmeter i kastene.
  • Orkanen gikk inn over land i Karibia onsdag og rammet først øya Barbuda, i øystaten Antigua og Barbuda.
  • På Barbuda meldes det at så å si alle bygninger er skadd, og 60 prosent av de 1.400 innbyggerne er hjemløse.
  • Orkanen raserte også Saint Martin, De amerikanske og britiske Jomfruøyene og flere småøyer i den nordøstlige delen av Karibia. Også den fasjonable ferieøya St. Barths har fått store ødeleggelser.
  • Så langt er minst 25 mennesker bekreftet døde. Ti av dødsfallene er registrert i den franske delen av St. Martin og på Saint Barths, seks i britiske territorier i Karibia, fire på De amerikanske jomfruøyene, to på Puerto Rico, to i nederlandske delen av Saint Martin, Sint Maarten, og ett på Barbuda.
  • Den amerikanske øya Puerto Rico ble ikke rammet direkte, men flere mennesker mistet likevel livet. Rundt 900.000 er uten strøm og 50.000 uten vann. Også Haiti, Den dominikanske republikk og Cuba slapp unna det verste været da orkanen gikk nord for øyene. Cubanske tjenestemenn melder likevel om store ødeleggelser nord i landet.
  • Totalt sju millioner mennesker i Florida og andre delstater er bedt om å evakuere før orkanen rammer, noe som vil skje i løpet av søndag.
 

- Lovløse tilstander

Lars-Christian Berg-Hanssen fra Bodø studerer sports management ved University of Tampa, en by som ligger midt på Floridas vestkyst. Han kom til Tampa fra Norge for tre uker siden, men er nå på flukt fra Irma.

- Stormvarslene sa først at orkanen ville ramme østkysten og Miami hardest, men etter hvert som vi fikk vite at orkanen kom til å flytte seg østover og rett gjennom Tampa bestemte vi oss natt til fredag for å forlate byen, sier Berg-Hanssen som var sportsjournalist i Adresseavisen før han dro til USA.

Sammen med en kompis fra Brasil og en fra India, leide de bil og bunkret opp med mat og vann. Når Adresseavisen snakker med ham, har trioen kommet til Alabama.

- Hvordan var stemningen da dere dro?

- Det var nervøs stemning i Tampa. Det er litt sånne lovløse tilstander, og mangel flere steder på brød og vann fordi folk hamstrer. Det er veldig mange som har forlatt Tampa og bensinstasjonene begynner å gå tom for bensin. Da en bilfører prøvde å snike i køen på en bensinstasjon, var det en annen kunde som truet ham med pistol mot hodet. Det er ganske guffent, sier Lars-Christian Berg-Hanssen.

Bensinkanner og kajakk

Han har en kompis som har bodd i Florida tidligere, og han anbefalte Berg-Hanssen å evakuere.

- Jeg er glad for at jeg tok det valget. Det samme er foreldrene mine hjemme i Norge, særlig mamma.

Universitetet er foreløpig stengt fram til torsdag.

- Men hvis det blir en så alvorlig naturkatastrofe som fryktet, er jeg usikker på når vi kommer oss tilbake til Tampa.

Langs alle veiene nordover, helt til Atlanta og Memphis i Tennessee, står bilene støtfanger til støtfanger, med madrasser, bensinkanner og kajakker på taket.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Mange evakuerer nå delstaten Florida og det danner seg lange bilkøer flere steder. Her fra Wildwood fredag. 

Mange evakuerer nå delstaten Florida og det danner seg lange bilkøer flere steder. Her fra Wildwood fredag. 

Pedro Reimundo er en av dem som skalker lukene i et forsøk på å beskytte huset mot Irmas varslede herjinger. 

Pedro Reimundo er en av dem som skalker lukene i et forsøk på å beskytte huset mot Irmas varslede herjinger. 

På forsiden nå