Orkanen Irma er beregnet å treffe Floridas fastland natt til søndag. Tampa er en av byene som kan bli meget hardt rammet.

- Jeg er ikke en person som blir lett redd, men dette er en skremmende situasjon, sier Marie Antonsen, som bor i Tampa.

Barrikaderer seg

Hun vet ikke hvordan stormen vil arte seg eller hva hun kan forvente av følelser og redsel når stormen rammer. Lørdag flyttet hun inn i leiligheten til venninnes mamma, den er et kvarters kjøring fra universitetet, i Brandon. Akkurat nå legger de en plan for hva de skal gjøre mens de venter på at stormen nærmer seg.

- Vi skal barrikadere vinduene og blåse opp en madrass. Det er ingen å se ute. Og på nyhetene sier de at alle nå må oppholde seg inne. Været er veldig grått og det regner, men vi kommer ikke til å få full effekt av orkanen før i kveld eller tidlig mandag morgen, sier Marie Antonsen søndag kveld, norsk tid.

Irma var en kategori 4-orkan da den traff Florida Keys, øygruppen sør for fastlandet. Det er nest kraftigst på orkanskalaen. Vindstyrken ble målt til 210 km/t da orkanen traff land. Så avtok den til kategori 3, men kan ta seg opp igjen, slik den gjorde da den traff Cuba lørdag. Da blåste orkanen i kategori 5-styrke.

De fleste evakuerer

Trondheimsjenta studerer kommunikasjon ved University of Tampa og flyttet hit i august. Mot slutten av uken reiste de fleste av hennes medstudenter vekk fra universitetsområdet. De fløy hjem til foreldre og familier. Noe av universitetsområdet ble tvangsevakuert.

- Vi valgte selv å evakuere, ettersom University of Tampa ligger nært Hillsborough River. Denne elven kan oversvømme campus, forteller Marie Antonsen.

Mens vi snakker har alt vannet blitt sugd ut av elven. Det forventes at det kommer tilbake i for full kraft og oversvømme store områder. Det er ventet at vannstanden kan stige så mye som 4–5 meter i de hardest rammede områdene.

- De to siste dagene på universitetsområdet var det helt tomt. Jeg tok det veldig med ro, siden jeg ikke har vært borti noe slikt før og ikke vet helt hva jeg skal forvente. Men jeg ble litt mer redd da jeg så hele campus tom, og hele byen virket som en spøkelsesby.

Lader opp og koker vann

Marie Antonsen sier at de gjør det de kan for å forberede en krise.

- Vi har mye vann. Jeg fikk litt vann fra en professor fra skolen min, moren til hun jeg bor med hadde kjøpt inn og vi har brukt de siste dagene til å koke opp vann.

Enda har de strøm, til tross for at det kommer stadig flere meldinger om strømbrudd lenger sør.

- Det er så og si garantert at strømmen kommer til å forsvinne. Vi lader opp mobiler og ekstraladere til telefonen. Dessuten har vi kjøpt inn mat som ikke trengs å varmes opp. Og vi har kjøpt en radio. Vi har også stearinlys og lommelykter, sier Marie Antonsen.

Holder motet oppe

Hun er ikke så veldig redd ennå. Selv om hun engster seg litt mer for natten, tror hun dette kommer til å gå bra.

- Men flere venner jeg har fått her, som også har evakuert, og venner hjemme i Norge er bekymret. De sender meldinger og lurer på hvordan det går.

Enda har hun telefonkontakt med familien.

- Jeg er ikke så redd selv. Jeg tror dette kommer til å gå bra, og det tror jeg beroliger familien min, sier Marie Antonsen.