– Trump hevdet at vår ledelse ikke kommer til å finnes særlig lenge. Han erklærte krig mot vårt land, sa utenriksminister Ri Yong-ho mandag til journalister utenfor hotellet der han bor i New York under FNs hovedforsamling.

Les også: Flertallet i USA er imot forkjøpsangrep mot Nord-Korea

Kort etter avviste Det hvite hus påstanden om krigserklæring og kalte den absurd, og gjorde det også klart at USA ikke er ute etter regimeendring i Nord-Korea.

Men FNs generalsekretær António Guterres tar likevel situasjonen på alvor og ber partene dempe den harde retorikken som han frykter kan føre til misforståelser. Konflikten kan bare løses politisk, understreker han.

Truer med nedskyting

– Alle medlemsland og hele verden bør huske klart at det var USA som først erklærte krig mot vårt land, framholder Ri og føyer til at dette gir Nord-Korea rett til å iverksette mottiltak.Les også: Nord-Korea melder om nye store antiamerikanske demonstrasjoner

– Siden USA har erklært krig mot vårt land, vil vi ha enhver rett til å iverksette mottiltak, deriblant å skyte ned amerikanske, strategiske bombefly, selv når de ennå ikke har passert grensen til landets luftrom, sier Ri og legger til:

– Spørsmålet om hvem som ikke finnes særlig lenge, vil da bli besvart.

Ordkrig

Den siste ordkrigen mellom USA og Nord-Korea startet da president Donald Trump i sin tale til FNs hovedforsamling forrige tirsdag truet med å utslette Nord-Korea om landet angrep USA eller noen av USAs allierte. Han kalte også Nord-Koreas leder Kim Jong-un for en rakettmann på selvmordstokt.

Kim slo tilbake med et personangrep på Trump der han kalte ham en mentalt forstyrret, senil gammel tusseladd. Deretter har anklager, trusler og fornærmelser fløyet mellom de to landenes ledere.

Les også: Flere land reagerer på Irans missiltest

Nord-Korea har skapt frykt i hele verden de siste månedene ved både å prøvesprenge atombomber, sende opp missiler som kan bære atomstridshoder, og true med å angripe den amerikanske stillehavsøya Guam. Noen av missilene kan ifølge eksperter nå USA.

Nord-Korea har også truet med å detonere en hydrogenbombe i havet, noe USAs forsvarsminister James Mattis sier ville være toppen av sjokkerende uansvarlighet.

Bombefly på tokt

Fredag utvidet USA sanksjonene mot Nord-Korea, og lørdag sendte USA bombefly på tokt langt oppover østkysten av Nord-Korea, i internasjonalt luftrom.

Og i helgen kom Trumps siste opptrapping da han tvitret at Nord-Korea ikke vil finnes særlig mye lenger om landet fortsetter med sine trusler. Det er denne tvitringen Ri har tolket som en krigserklæring.

Som svar på Ris siste utspill sa Pentagon mandag at de vil gi Trump en rekke alternativer han kan bruke til å håndtere Nord-Korea om ikke de nordkoreanske provokasjonene stanser, og om Trump skulle velge å svare med militære midler.

Både Kina og Russland har anmodet begge parter om å dempe seg, og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa i forrige uke at ordkrigen minner om en slåsskamp i en barnehage.