NATO: Amerikansk luftangrep i Kabul traff sivile

Et ukjent antall sivile er rammet av et amerikansk luftangrep i Kabul, opplyser NATO. Alliansen sier en rakett ikke fungerte som den skulle.

Saken oppdateres.

USA beklaget onsdag kveld at sivile ble rammet i angrepet. Men verken NATO eller USA har sagt noe om hvor mange som ble rammet, og hvorvidt ofrene ble såret eller drept.

– En etterforskning av angrepet er i gang for å finne ut hva som skjedde, sier NATO i en uttalelse.

Luftangrepet kom etter at Taliban-opprørere angrep den internasjonale flyplassen i Kabul med flere raketter mens NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs forsvarsminister Jim Mattis besøkte den afghanske hovedstaden.

Verken Stoltenberg eller Mattis befant seg på flyplassen under angrepet. Begge satt i et møte med president Ashraf Ghani.

Men angrepet tok livet av en afghansk kvinne og såret elleve andre sivile, ifølge afghanske tjenestemenn. Taliban hevdet i en uttalelse at rakettene var rettet mot Mattis' fly.

I en påfølgende skuddveksling med afghanske spesialstyrker skal fire opprørere ha blitt drept.

I et intervju med AP framholder Stoltenberg at angrepet er et tegn på svakhet, ikke styrke.

Han sier også at «det å angripe en sivil flyplass er en kriminell handling, en terrorhandling, og at det viser hvor viktig det er å bekjempe slike organisasjoner i Afghanistan».

Mattis og Stoltenberg ankom Kabul like etter klokken 8 onsdag morgen. Mattis er den første fra president Donald Trumps regjering som besøker Afghanistan siden amerikanerne varslet at de ville beholde sine styrker i det krigsherjede landet på ubestemt tid.

Under en pressekonferanse med den afghanske presidenten lovet både Mattis og Stoltenberg at de vil fortsette å hjelpe Afghanistan militært.

– Bistand fra utlandet har som mål å gi de afghanske styrkene en overveldende fordel på slagmarken, sa Mattis.

– Desto mer stabilt Afghanistan er, desto tryggere vil vi være, sa Stoltenberg, som la til at over 15 NATO-land er enige om å bidra med flere soldater for å støtte afghanske myndigheters kamp mot Taliban.

Amerikanske generaler har i flere måneder betegnet situasjonen i Afghanistan som helt fastlåst, til tross for mange års støtte til afghanske samarbeidspartnere og fortsatt hjelp fra NATO. Krigen har pågått i 16 år neste måned, og er USAs hittil lengste konflikt.

Ghani kunngjorde tidligere i år en fireårig plan der landets styrke av elitesoldater skal nesten dobles fra dagens 17.000 soldater. Planen innebærer også styrking av landets luftvåpen. Ghani planlegger i tillegg å trene opp og bevæpne 20.000 sivile.

For over en måneds tid siden kunngjorde Trump sin nye Afghanistan-strategi. Den innebærer et bidrag på 3.000 flere amerikanske soldater til Afghanistan. Disse kommer i tillegg til de 11.000 som allerede finnes i det krigsherjede landet, der de blant annet trener opp landets egne sikkerhetsstyrker og bistår som rådgivere.

Kritiske røster lurer på hva slags nytte de 3.000 ekstra soldatene vil gjøre, når selv ikke de rundt 100.000 soldatene som var der før 2014 klarte å knuse Taliban.

NATO-allierte har rundt 5.000 soldater i landet.


(©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå