Jagland lover gjennomgang av politiets metoder i Catalonia

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland lover en gjennomgang av politiets metoder i Catalonia. Flere hundre meldes skadd i uro under folkeavstemningen.

Saken oppdateres.

– Europarådet har, særlig gjennom rettspraksisen i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, klare standarder. Disse bruker vi for eksempel i Tyrkia og Russland. Heller ikke der er det et indre anliggende hvordan politiet går fram, skriver generalsekretæren på Facebook.

Han påpeker at det skal være samme standarder for alle og at Europarådet går grundig gjennom politiets metoder i delstaten.

Jagland skriver i innlegget at Utenriksdepartementet (UD) har betegnet politimetodene som brukes i Spania som et internt anliggende.

Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen viser til at UD kun har uttalt seg om at folkeavstemningen i Catalonia er et internt spansk anliggende, og ikke uttalte seg om politimetodene.

– Jeg vil oppfordre Jagland til å lese hva som faktisk ble sagt av norsk UD før volden eskalerte, sier Andersen til NTB.

Videre viser han til at statssekretær Marit Berger Røsland i Utenriksdepartementet har kommentert saken søndag kveld.

– Fra norsk side er vi bekymret for voldsbruken vi har sett i dag, og for en ytterligere eskalering av situasjonen, framholder Røsland.

Ifølge katalanske myndigheter har over 460 personer fått hjelp av helsepersonell etter sammenstøt med politiet under folkeavstemningen.

Belgias statsminister Charles Michel, den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn og Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon er blant dem som kritiserer voldsbruken.

(©NTB)

På forsiden nå