EU-kommisjonen ber om dialog i Spania 

EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans ber Catalonia og Spania om å forlate konfrontasjonslinjen og starte en dialog. 

Saken oppdateres.

– Det trengs en omforent vei framover, sa Timmermans da EU-parlamentet holdt en ekstraordinær debatt om situasjonen i Catalonia.

EU-kommisjonen ber alle parter om å forlate konfrontasjonslinjen og heller snakke sammen, sa Timmermans. Dialog er spesielt viktig når uenigheten er stor, fastholdt han.

– Alle kommunikasjonskanaler må holdes åpne. Tida er nå inne for samtaler for å finne en vei ut av den fastlåste situasjonen.

Timmermans kom også med en nøye balansert kritikk av hvordan både katalanske og spanske ledere har håndtert situasjonen. Han fastslo at søndagens folkeavstemning i Catalonia var grunnlovsstridig og ba innstendig om respekt for rettsstatens prinsipper.

– Rettsstatens prinsipper er ikke valgfrie, de er fundamentale. Hvis rettsstaten ikke gir deg det du ønsker, kan du arbeide for å endre prinsippene, men du kan ikke ignorere dem, sa Timmermans.

Ifølge ham står Europa på tre søyler: rettsstat, demokrati og menneskerettigheter.

– De tre trenger hverandre. De kan ikke utelukke hverandre. Du kan ikke bruke den ene mot den andre. Hvis du fjerner én av disse søylene, faller de andre også.

Samtidig understreket han at myndighetene har rett til å bruke makt for å opprettholde lov og orden, men at denne maktbruken må være proporsjonal.

– Vold løser ingenting i politikken. Vold er aldri et svar, aldri en løsning. Vold kan aldri brukes som våpen eller verktøy. Det vet vi i Europa bedre enn noen andre, sa Timmermans.

(©NTB)

På forsiden nå