Catalonias regionpresident Carles Puigdemont utsetter uavhengighetserklæringen - ønsker dialog

Catalonias regionpresident Carles Puigdemont sier han ønsker å følge folkeviljen og erklære uavhengighet, men utsetter det i håp om dialog med Madrid.

President Carles Puigdemont ankom Catalonias parlament i Barcelona ved 17-tiden tirsdag. Han ble møtt av et enormt medieoppbud.  Foto: Juan Medina/REUTERS

Saken oppdateres.

Puigdemont holdt tirsdag talen det var knyttet stor spenning til. Regionpresidenten har flere ganger uttalt at han vil følge valgloven, som sier at en at en erklæring om selvstendighet må komme innen 48 timer etter at den katalanske valgkommisjonen kunngjør et flertall for løsrivelse.
Les også: EU-topp anmoder katalansk leder om ikke å erklære uavhengighet

– Forholdet mellom Spania og Catalonia har ikke fungert på flere år, og noe må gjøres, sa Puigdemont, som valgte å ikke gjøre som han tidligere har varslet, nemlig å gå inn for katalansk uavhengighet nå.

Catalonias regionpresident Carles Puigdemont inntar talerstolen tirsdag.   Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix

 

Dermed fortsetter uvissheten om Catalonias skjebne.

Vil roe ned

Folkeavstemningen 1. oktober endte med et flertall for uavhengighet, men valgdeltakelsen var lav, ikke minst på grunn av spanske myndigheters hardhendte forsøk på å bruke politi til å stanse den.

Både regjeringen i Madrid og lederne i en rekke EU-land har gått ut og advart i til dels sterke ordelag mot en uavhengighetserklæring. Spanske myndigheter mener folkeavstemningen var ulovlig, og statsminister Mariano Rajoy har truet med å ta i bruk artikkel 155 i den spanske grunnloven og dermed overta styringen i Catalonia.

Splittelsen både i det katalanske og spanske samfunnet har økt som resultat av uavhengighetsstriden, og begge sider i konflikten har de siste dagene holdt store demonstrasjoner.

Puigdemont tok til orde for å redusere spenningsnivået og roe ned den spente situasjonen.

– Alle har et ansvar for å deeskalere situasjonen, sa han.

– Ikke internt

Regionpresidenten sa også at spørsmålet om katalansk uavhengighet ikke lenger er noe internt spansk anliggende, men en sak for Europa.

Les også: Spanias regjering med ny, skarp advarsel mot katalansk uavhengighetserklæring

Regionpresidenten nevnte også de store demonstrasjonene, og slo an en forsonende tone.

– Vi er en del av det samme samfunnet. Vi blir ikke enige om alt. Demokrati og fred er eneste vei videre, og dialog er nødvendig, sa Puigdemont.

Han kritiserte samtidig spanske myndigheters håndtering av folkeavstemningen sterkt.

På forsiden nå