Historisk valg i Liberia

For første gang på over 70 år kan en folkevalgt leder på fredelig vis overlate makten til en etterfølger i Liberia. 

Saken oppdateres.

Ellen Johnson-Sirleaf har styrt det vestafrikanske landet de siste tolv årene, men etter to perioder ved makten må hun i henhold til grunnloven nå overlate presidentposten til en annen.

Den 72 år gamle Harvard-utdannede økonomen, som fikk Nobels fredspris sammen med Leymah Gbowee og Tawakul Karman i 2011 for sin «ikkevoldelige kamp for kvinners sikkerhet», har ikke lykkes med å få fart på økonomien i det lutfattige landet.

Liberia er nummer 177 av de 188 landene på FNs utviklingsindeks. Landet slikker fortsatt sårene etter år med borgerkrig som kostet minst 250.000 mennesker livet og en ebolaepidemi som tok nærmere 5.000 liv.

Valget gir likevel grunn til en viss optimisme. Sist Liberia opplevde en fredelig maktoverdragelse var i 1944, da president Edwin Barclay overlot makten til William Tubman.

20 presidentkandidater stiller til valg, men bare tre av dem levnes en sjanse: Visepresident Joseph Boakai fra det regjerende Enhetspartiet (UP), den tidligere fotballstjernen George Weah fra Koalisjonen for demokratisk endring (CDC) og Charles Brumskine fra Det liberale partiet (LP).

Dersom ingen av dem får over 50 prosent av stemmene, møtes de to med flest stemmer til omkamp 7. november.

De rundt 2,2 millioner registrerte velgerne i Liberia skal også velge 73 representanter til underhuset i nasjonalforsamlingen.

(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå