Sørafrikansk domstol åpner for at Zuma kan stilles for retten for korrupsjon

Sør-Afrikas øverste ankedomstol har besluttet at president Jacob Zuma kan straffeforfølges for omfattende korrupsjon knyttet til en våpenavtale på 1990-tallet.

Saken oppdateres.

Zuma ble allerede i 2005 siktet for korrupsjon, men saken ble henlagt i 2009. Siden har opposisjonspartiet Democratic Alliance gang på gang gått rettens vei i et forsøk på å få Zuma stilt for retten. Presidenten selv har hele tiden fastholdt at han er uskyldig.

I 2016 bestemte en domstol at saken skulle gjenopptas, en beslutning som Zuma anket. Fredag kom imidlertid beskjeden fra landets høyeste ankedomstol om at avgjørelsen i den lavere rettsinstansen blir stående. Det innebærer at han risikerer hele 800 siktelser for økonomisk kriminalitet.

Presidenten anklages for korrupsjon, bedrageri, hvitvasking og pengeutpressing. Sammen med en rekke andre politikere skal han ifølge påtalemyndigheten ha tatt imot penger under bordet i forbindelse med kjøp av kampfly, patruljebåter og annet militært utstyr for til sammen 5 milliarder dollar.

Utstyret ble kjøpt fra fem europeiske selskaper, blant annet britiske BAE Systems og franske Thales.

Zuma var visepresident i Sør-Afrika fra 1999 til 2005, men måtte gå av på grunn av korrupsjonsanklagene, i tillegg til at han ble anklaget for voldtekt.

Han har vært landets president siden 2009.


(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå