Kongo fikk plass i FNs menneskerettsråd

Kongo har sikret seg en plass i FNs menneskerettsråd, til tross for motstand fra USA og protester fra Human Rights Watch. 

Saken oppdateres.

Kongo anklages selv for mange og grove brudd på menneskerettighetene, men var blant 15 land som ble valgt til FNs menneskerettighetsråd under en avstemning i FNs hovedforsamling mandag.

Kongo trer inn i FNs menneskerettighetsråd ved årsskiftet og sitter ut 2020, samtidig med at rådet skal granske rapporter om drap, massevoldtekter og bruk av barnesoldater i Kasai-regionen i Kongo.

FN gransker også drapene på en svensk og en amerikansk FN-ekspert i Kongo i mars i år. De to var i landet for å granske rapporter om massegraver.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch kaller valget av Kongo «et slag i ansiktet for de mange ofrene for den kongolesiske regjeringens grove overgrep».

– Det faktum at regjeringens sikkerhetsstyrker det siste året antas å være ansvarlig for mesteparten av volden i Kasai-regionen, der rundt 5.000 mennesker er drept og det er funnet nærmere 90 massegraver, viser at Kongo ikke fortjener en plass i FNs fremste menneskerettighetsorgan, sier lederen for HRWs virksomhet i FN, Louis Charbonneau.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley gikk i sommer hardt ut mot afrikanske land som signaliserte støtte til Kongos kandidatur til FNs menneskerettsråd. Haley betegnet dette som «utilgivelig».

Tre andre afrikanske land – Senegal, Angola og Nigeria – sikret seg også en plass i rådet mandag, sammen med Østerrike, Afghanistan, Nepal, Qatar, Pakistan, Slovakia, Spania, Ukraina, Chile, Mexico og Peru.

(©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå