Laveste vinproduksjon på 50 år

Verdens vinproduksjon har sunket med 8,2 prosent så langt i år og er nå på det laveste nivået på 50 år. Klimaendringer får skylden.

Nedgangen er størst blant de tre største vinproduserende landene i verden, Italia, Frankrike og Spania.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Den internasjonale organisasjonen for vin og vinproduksjon (OIV) la tirsdag fram nye tall som viser at den samlede produksjonen av vin på verdensbasis så langt i år er på 24,67 milliarder liter vin.


Les også: Mot bunnivå for fransk vinproduksjon etter kald vår

Det kan høres mye ut, men er en nedgang på 8,2 prosent fra samme periode i fjor. Nedgangen skyldes ifølge OIV klimaendringer som fører til tørke og skogbranner.

Det er produser 24,67 milliarder liter vin så langt i år - det er en nedgang fra tidligere.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 

Nedgangen er størst blant de tre største vinproduserende landene i verden, Italia, Frankrike og Spania.

I Italia sank vinproduksjonen med 23 prosent til 3,93 milliarder liter, mens nedgangen i Frankrike var på 19 prosent til 3,67 milliarder liter. I Spania ble det produsert 3,35 milliarder liter, en nedgang på 15 prosent sammenlignet med fjoråret, ifølge OIV.

I USA, som er verdens fjerde største vinprodusent, viser prognosene imidlertid en nedgang på kun 1 prosent, med en antatt produksjon på 2,33 milliarder liter. OIV understreker imidlertid at denne prognosen ble utarbeidet før de store skog- og buskbrannene i California nylig, der store områder med vinranker i Napa Valley og Sonoma ble svidd av.

I Australia økte derimot vinproduksjonen for tredje år på rad til 1,39 milliarder liter. I Argentina økte produksjonen med hele 25 prosent i 2017 etter en elendig vindrueavling i 2016.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå