«Uavhengig» Catalonia våkner opp under Madrids kontroll

Det er dagen derpå i Catalonia. Den spanske regionen våknet opp uten selvstyre og under Madrids kontroll et halvt døgn etter at regionen erklærte seg uavhengig.

Tilhengere av katalansk uavhengighet jubler i gatene i Barcelona like før det spanske senatet ga regjeringen i Madrid grønt lys til å sette regionens selvstyre til side.  Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Statsminister Mariano Rajoy og hans regjering gikk fredag til det drastiske skrittet å avsette de regionale katalanske lederne, oppløse regionforsamlingen og lyse ut nyvalg 21. desember.

Målet er å få satt en stopper for de katalanske separatistenes ønske om å løsrive seg fra Spania og innføre det Rajoy kaller «normalitet».

Den offisielle maktovertakelsen skjedde lørdag klokka 9.00 idet regjeringen i Madrid publiserte en kunngjøring om at de regionale lederne var avsatt. Det betyr at Rajoy overtar makten til regionens president Carles Puigdemont.

I Madrid er det lørdag ventet store demonstrasjoner i protest mot den katalanske uavhengighetserklæringen.

Den ble vedtatt med 70 av i alt 135 representanter i regionforsamlingen. Ti stemte imot, to stemte blankt, mens resten boikottet avstemningen.

Også internt i Catalonia er uavhengighetserklæringen sterkt omstridt.

I Catalonia har den største separatistbevegelsen ANC oppfordret offentlig ansatte til ikke å lyde ordre fra Madrid og utøve passiv motstand mot maktovertakelsen.

Fakta om krisen i Catalonia
 • Catalonia er en region nordøst i Spania med 7,5 millioner innbyggere. Barcelona er regionhovedstad.
 • Catalonia regnes som en av Spanias rikeste områder, og regionen har sitt eget språk – katalansk – i tillegg til spansk. Den har også en egen folkevalgt forsamling, flagg og nasjonalsang.
 • Regionen har i likhet med andre spanske regioner hatt stor grad av selvstyre, men mange katalanere har lenge ment at dette ikke er tilstrekkelig.
 • I en folkeavstemning 1. oktober stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania. Men oppslutningen var lav, og bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen.
 • Folkeavstemningen ble erklært som grunnlovsstridig av spansk høyesterett og den spanske regjeringen.
 • Regjeringen i Madrid vedtok deretter å iverksette prosessen med å frata Catalonia selvstyret midlertidig etter at katalanske ledere lot være å innfri kravet fra Madrid om å skrinlegge uavhengighetsplanene.
 • Fredag vedtok den katalanske regionforsamlingen en erklæring om uavhengighet fra Spania. 70 av i alt 135 representanter stemte for. Opposisjonen boikottet avstemningen.
 • Statsminister Mariano Rajoy opphevet samme kveld Catalonias selvstyre ved å avsette katalanske ledere og oppløse regionalforsamlingen. Samtidig utlyste han nyvalg i regionen 21. desember.
 • Også Catalonias politisjef, Josep Lluis Trapero, er avsatt.
 • I neste uke skal en domstol ta stilling til om Catalonias nå avsatte leder, Carles Puigdemont, skal siktes for «opprør».
 • (Kilde: NTB)
På forsiden nå