Norge svært bekymret over Jerusalem-beslutning

USAs anerkjennelse av Jerusalem bekymrer utenriksminister Ine Eriksen Søreide /H), som tror dette kan føre til ustabilitet og vanskeliggjøre forhandlinger. 

President Donald Trump i Det hvite hus, med visepresident Mike Pence i bakgrunnen, viser fram en signert proklamasjon som anerkjenner Jerusalem som Isaels hovedstad.   Foto: AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.

– Jeg er svært bekymret for at den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad kan bidra til økt ustabilitet i regionen og føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet. Utestående spørsmål i konflikten mellom israelere og palestinere må løses gjennom forhandlinger. Dette gjelder ikke minst Jerusalems status, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun understreker at det haster med å få i gang reelle forhandlinger mellom partene.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er svært bekymret for at den amerikanske beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.  Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

 

–Norge vil fortsatt støtte arbeidet med å fremforhandle en tostatsløsning, sier Eriksen Søreide.

– Bare en fremforhandlet tostatsløsning kan bidra til varig fred mellom partene. Det er derfor viktig at president Trump støttet tostatsløsningen og understreket at Jerusalem-spørsmålet må løses gjennom forhandlinger, sier utenriksministeren.

Kraftige reaksjone

Det er kraftige reaksjoner på Trumps Jerusalem-tale. President Donald Trump har ødelagt tostatsløsningen, fastslår Palestinas sjefforhandler, mens Hamas sier «helvetes porter» er åpnet etter Jerusalem-avgjørelsen.

Reaksjonene fra verdenssamfunnet har vært mange og kraftige etter at USAs president Donald Trump onsdag trosset alle advarsler og anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Palestinas president Mahmud Abbas fastslår at USA ikke lenger kan ha noen rolle som fredsmegler etter Trumps kunngjøring.

Palestinas president Mahmud Abbas.   Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

 

Den palestinske islamistbevegelsen Hamas reagerer også sterkt på Trumps avgjørelse.

Les også: Trump: USA anerkjenner offisielt Jerusalem som Israels hovedstad

– Denne beslutningen kommer til å åpne helvetes porter når det gjelder USAs interesser i regionen, sier tjenestemannen Ismail Radwan i Hamas, som holder til på Gazastripen.

Regjeringssjefene i Tyskland, Frankrike og Storbritannia kritiserer Trumps uttalelse onsdag kveld. Iran mener anerkjennelsen er provokativ og kan komme til å utløse en ny intifada, mens Jordan fastslår at Trump bryter folkeretten.

– Ødelagt alt håp

Ifølge Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) har Trump ødelagt alt håp om en tostatsløsning ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

– Han har ødelagt tostatsløsningen, sier Saeb Erekat, som er mangeårig palestinsk sjefforhandler og tilhører PLO.

Verdenssamfunnet har i forkant advart Trump mot beslutningen, og de negative reaksjonene i etterkant er mange. Unntaket er Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som mener USAs anerkjennelse er et viktig steg mot fred. Han har lovet at det ikke blir noen endring i «status quo» for de hellige stedene i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Den franske presidenten Emmanuel Macron fastslår at Trumps kunngjøring bryter med internasjonal rett og resolusjonene i FNs sikkerhetsråd og at Jerusalems status må avgjøres av palestinere og israelere under oppsyn av FN.

– Ingen plan B

FNs generalsekretær António Guterres mener det ikke finnes noen plan B til tostatsløsningen.

Han sier den eneste måten både Israel og Palestinas ønsker vil bli oppnådd på, er ved å realisere visjonen om to stater som lever side om side i fred, trygghet og gjensidig anerkjennelse – med Jerusalem som hovedstad i Israel og Palestina.

I Norge har Jonas Gahr Støre kalt Trumps avgjørelse for uansvarlig. SVs Audun Lysbakken går hakket lengre, og kaller anerkjennelsen for ren provokasjon.

Ambassaden flyttes

I sin tale i Det hvite hus onsdag kunngjorde presidenten også at USAs ambassade skal flyttes fra Tel Aviv, noe han lovet allerede i valgkampen. Prosessen med å flytte ambassaden ventes å ta tid, men utenriksminister Rex Tillerson bekrefter at den starter umiddelbart.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad». FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning fra de okkuperte områdene. Ettersom Jerusalem ikke er anerkjent som Israels hovedstad, har verdens land valgt å ha sine ambassader i Tel Aviv.

Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i en fremtidig stat.

Under onsdagens tale manet Trump til ro og toleranse for sin beslutning i Midtøsten.

Fakta om striden om Jerusalem
  • Etter FNs delingsplan for det britiske Palestina-mandatet fra 1947 skulle Jerusalem, som er en hellig by for flere religioner, være under internasjonal kontroll.
  • Planen ble aldri satt ut i livet. Etter en krig 1948–1949 ble byen delt mellom Israel, som tok Vest-Jerusalem og Jordan som tok kontroll i øst.
  • I krigen i 1967 erobret Israel Øst-Jerusalem sammen med Vestbredden.
  • Israel har utropt hele Jerusalem som sin hovedstad. Dette er ikke internasjonalt anerkjent.
  • Palestinerne krever Øst-Jerusalem, med de hellige stedene, som hovedstad for en framtidig palestinsk stat.
  • Kilde: Ritzau
På forsiden nå