Trump: USA anerkjenner offisielt Jerusalem som Israels hovedstad

USAs president Donald Trump trosser alle advarsler og anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Prosessen med å flytte ambassaden, skal nå starte, sier han. Hamas mener Trumps beslutning åpner «helvetes porter»

Donald Trump kunngjorde onsdag at USA vil anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Presidenten mener kunngjøringen kommer på overtid.   Foto: Evan Vucci/AP

Saken oppdateres.

I sin tale i Det hvite hus manet Trump til en «ny tilnærming» i konflikten mellom Israel og palestinerne.

– Etter over 20 år med utsettelser, er vi ikke nærmere en varig fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Det ville være dårskap å anta at det å gjenta den samme oppskriften nå, vil gi et annerledes eller bedre resultat. Derfor har jeg bestemt at det er på tide å offisielt anerkjenne Jerusalem, sa presidenten.

Donald Trump mener kunngjøringen kommer på overtid.   Foto: Evan Vucci/AP

Han kunngjorde også at USAs ambassade skal flyttes fra Tel Aviv, noe Trump lovet allerede i valgkampen.

– Jeg har bedt utenriksdepartementet om å begynne prosessen med å flytte ambassaden til Jerusalem, sier Trump.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad». FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning. Ettersom Jerusalem ikke er anerkjent som Israels hovedstad, har verdens land valgt å ha sine ambassader i Tel Aviv.

I forkant av avgjørelsen har verdenssamfunnet uttrykt stor bekymring, og flere har advart USA mot å anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad.

Blant dem er Norge, EU, Kina og pave Frans. Men det er i muslimske land at beslutningen har provosert aller mest. Både Saudi-Arabia, Egypt, Jordan, Syria og Iran er blant landene som advarer USA om konsekvensene.

Hamas: – Trumps beslutning
åpner «helvetes porter»

Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, «åpner helvetes porter», sier den palestinske islamistbevegelsen Hamas.

– Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som okkupasjonens hovedstad, kommer ikke til å endre historiens og geografiens faktum, sier Hamas-leder Ismail Haniyeh.

– Det palestinske folket vet hvordan de skal reagere passende på fordervelsen av sine følelser og de hellige stedene, tilføyer han.

I sin tale i Det hvite hus onsdag, kunngjorde presidenten også at USAs ambassade skal flyttes fra Tel Aviv, noe han lovet allerede i valgkampen.

Palestinerne krever Øst-Jerusalem, med de hellige stedene, som hovedstad for en framtidig palestinsk stat.

– Denne beslutningen kommer til å åpne helvetes porter når det gjelder USAs interesser i regionen, sier tjenestemannen Ismail Radwan i Hamas, som holder til på Gazastripen.

Netanyahu lover å bevare status quo

USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, er et viktig steg mot fred, mener Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Netanyahu lover samtidig at det ikke blir noen endring i «status quo» for de hellige stedene i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu.   Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB scanpix

 

Status quo viser her til de gjeldende ordningene på den hellige høyden som israelerne kaller Tempelhøyden og palestinerne kaller Haram al-Sharif.

I dag administrerer en islamsk stiftelse al-Aqsa, mens jøder får lov til å besøke, men ikke be på plassen, kun ved Klagemuren i Jerusalems okkuperte gamleby.

– Dette er en historisk dag. Uttalelsen fra USAs president Donald Trump er en viktig milepæl i Jerusalems historie, sa Netanyahu i en videouttalelse der han takket Trump for en «rettferdig og modig beslutning».

Jonas Gahr Støre: – Uansvarlig av Donald Trump

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kaller USAs president Donald Trump uansvarlig når han anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad.

– Det er uansvarlig av Donald Trump som anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. To folk har legitime krav, skriver Støre i en twittermelding.

Han peker på at forhandlinger må avgjøre, og han mener dette er tragisk for palestinerne. Støre skriver at dette heller ikke er bra for Israels sikkerhet, og at USA svekkes politisk av Trumps kunngjøring.

I forkant av avgjørelsen har verdenssamfunnet uttrykt stor bekymring, og flere har advart USA mot å anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad.

  Foto: NTB scanpix

 
Fakta om striden om Jerusalem
  • Etter FNs delingsplan for det britiske Palestina-mandatet fra 1947 skulle Jerusalem, som er en hellig by for flere religioner, være under internasjonal kontroll.
  • Planen ble aldri satt ut i livet. Etter en krig 1948–1949 ble byen delt mellom Israel, som tok Vest-Jerusalem og Jordan som tok kontroll i øst.
  • I krigen i 1967 erobret Israel Øst-Jerusalem sammen med Vestbredden.
  • Israel har utropt hele Jerusalem som sin hovedstad. Dette er ikke internasjonalt anerkjent.
  • Palestinerne krever Øst-Jerusalem, med de hellige stedene, som hovedstad for en framtidig palestinsk stat.
  • Kilde: Ritzau
På forsiden nå