Etiopia lover å løslate politiske fanger

Etiopias leder har gitt orde om at alle politiske fanger skal settes fri, og at et beryktet fengsel skal stenges og gjøres om til museum.

Saken oppdateres.

Statsminister Hailemariam Desalegn sier at ordren skal bidra til å skape «nasjonal konsensus og utvide det demokratiske rommet for alle».

Amnestiet gjelder det han kaller «politikere», og han føyer til at de som er dømt, vil bli benådet, mens siktelsene vil bli frafalt for dem som venter på dom.

Han sier imidlertid ikke noe om når løslatelsene skal skje, heller ikke hvor mange fanger som omfattes av ordren.

Uttalelsen kom under onsdagens avslutning på et 18 dager langt regjeringsmøte og ble gitt mens lederne for de fire politiske partiene som deltar i regjeringskoalisjonen, var til stede.

Ifølge Desalegn har han også gitt ordre om at Maekelawi-fengselet skal stenges.

– Det beryktede fengselet som tradisjonelt kalles Maekelawi, skal stenges og gjøres om til et museum, opplyser statsministeren.

Fengselet er beryktet for rutinemessig torturering av fanger.

Flere etiopiere var raskt ute med å kommentere nyheten, selv om myndighetene har blokkert tilgangen til sosiale medier.

– Jeg kjemper mot tårene mens jeg skriver dette. Alle disse løftene må innfris umiddelbart, skriver den anerkjente bloggeren og tidligere fangen Befeqadu Hailu.

Statsministerens overraskende uttalelse kom etter flere måneder med demonstrasjoner mot regjeringen i de urolige regionene Oromia og Amhara. Ifølge Human Rights Watch har hundrevis av mennesker mistet livet i sammenstøt mellom landets to største folkegrupper.

Myndighetene har svart med å innføre unntakstilstand, og siden 2016 er titusener av mennesker pågrepet, ifølge menneskerettsgrupper. Flere av dem er sluppet fri etter kort tid, men det antas at rundt 2.000 personer fortsatt sitter fengslet.

Etiopia er også kjent for å ha sperret inne en rekke regjeringskritikere og journalister. Opposisjonen har ikke vært representert i nasjonalforsamlingen siden 2015.

(©NTB)

På forsiden nå