Palestinerne lar seg ikke presse av trusler om bistandskutt

– Vi gir ikke etter for utpressing, lyder palestinernes svar på president Donald Trumps trussel om å kutte bistanden til dem.

Saken oppdateres.

– Vi betaler palestinerne hundrevis av millioner dollar hvert år uten at de viser takknemlighet eller respekt. De vil ikke engang forhandle fram en fredsavtale med Israel, tvitret Trump onsdag.

– Når palestinerne ikke lenger er villige til å snakke om fred, hvorfor skal vi fortsette med noen av disse massive utbetalingene til dem, fortsatte han.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley truet også med å kutte USAs bistand til palestinerne under et møte i Sikkerhetsrådet tirsdag.

– Nå må palestinerne vise at de er villige til å komme tilbake til forhandlingsbordet. Per i dag kommer de ikke til bordet, men de ber om bistand. Vi kommer ikke til å gi dem det. Vi skal sørge for at de kommer til forhandlingsbordet, sa hun.

Trump høstet nylig massiv kritikk, ikke minst fra araberverdenen, ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Det bør gjøre forhandlingene enklere, mener han.

– Vi har fjernet Jerusalem, den vanskeligste delen av forhandlingene, tvitret Trump onsdag.

Øst-Jerusalem ble okkupert av Israel i 1967 og FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger siden, med USAs tilslutning, slått fast at okkupasjonen er ulovlig og krevd tilbaketrekning.

Palestinerne mener at USA med sin anerkjennelse av okkupasjonen har utspilt sin rolle som troverdig fredsmekler og lar seg heller ikke presse av Trumps trussel om å kutte bistanden.

– Jerusalem er Palestinas evige hovedstad og er ikke til salgs, slår president Mahmoud Abbas' talsmann Nabil Abu Rudeineh fast.

– Vi er ikke motstandere av å vende tilbake til forhandlinger, men de må bygge på internasjonal lov og resolusjoner som har anerkjent en uavhengig palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad, sier han.

– Vi gir ikke etter for utpressing, sier Hanan Ashrawi, som sitter i ledelsen av Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).

– President Trump har sabotert vår søken etter fred, frihet og rettferdighet. Nå våger han å klandre palestinerne for konsekvensene av hans egne uansvarlige handlinger, sier hun.

Trump lovet i fjor å blåse nytt liv i fredsprosessen mellom Israel og palestinerne og ga svigersønnen Jared Kushner oppdraget med å bringe partene til forhandlingsbordet.

Etter den tid er konflikten ytterligere tilspisset, og 13 palestinere er drept i sammenstøt med israelske okkupasjonsstyrker siden Trumps anerkjennelse av Jerusalem som israelsk hovedstad 6. desember.

(©NTB)

På forsiden nå