Ungarn og Polens ledere med felles front mot EUs innvandringspolitikk

Ungarns statsminister Victor Orban langer ut mot EUs innvandringspolitikk og hevder det er et tidsspørsmål før resten av EU følger i Ungarns og Polens fotspor.

Saken oppdateres.

Både Ungarn og Polen har nektet å ta imot flyktninger som har strandet i Hellas og Italia.

Under en pressekonferanse med Polens statsminister Mateusz Morawiecki i Budapest onsdag framholdt Orban også at demokratiet er tilbake i Østerrike.

– Demokratiet er gjenreist i Østerrike fordi østerrikere som avviser innvandring, valgte en regjering som heller ikke vil ha innvandring. Dette vil komme til å skje overalt i Europa, og jeg tror det bare er et tidsspørsmål, sa Orban.

Østerrikes nye regjering består blant annet av det ytterliggående høyrepartiet FPÖ, og begge regjeringspartiene lovet en svært streng innvandringspolitikk under valgkampen.

Både Orban og Morawiecki gjentok onsdag at det er uaktuelt for de to landene å delta i EUs kvoteprogram, som innebærer at de tar imot en andel av flyktningene som har strandet i Italia og Hellas etter at grensene nordover ble stengt.

Morawiecki mener at innvandringsspørsmål handler om nasjonal selvråderett, og han tror diskusjonen vil bli enda «hottere» framover.

– Det ser ut til å gå vår vei, sa den polske statsministeren, som tiltrådte i desember.

Polen risikerer straffetiltak fra EU som følge av en rettsreform som kritiseres for å bryte med unionens traktatfestede demokratiske verdier. Orban har lovet å legge ned veto mot alle slike forslag.

Ingen av lederne nevnte denne saken under pressekonferansen.

(©NTB)

På forsiden nå