Statlig TV: «Leiesoldat» drept i Ekvatorial-Guinea

Soldater fra Ekvatorial-Guinea har skutt og drept «en leiesoldat» i sammenstøt nær grensen til Kamerun, opplyser statlig TV i landet.

Saken oppdateres.

Ifølge TVGE har regjeringssoldater «drept en leiesoldat … og brukt skytevåpen til å jage vekk andre i skogsområdene langs grensen».

Kanalen sier ikke noe om hvor mange leiesoldater som skal ha vært involvert eller hvor lenge trefningen varte.

Meldingen kommer bare timer etter at en tjenestemann opplyste at et kupp mot president Teodoro Obiang var avverget. Kuppforsøket skjedde i desember, fortalte sikkerhetsminister Nicolas Obama Nchama til en ikke-kommersiell radiostasjon.

– Leiesoldater ble rekruttert av militante ekvatorialguineanere fra visse radikale opposisjonspartier med støtte fra visse makter, ifølge Nchama. Det angivelige kuppforsøket ble avverget takket være en operasjon gjennomført «i samarbeid med Kameruns sikkerhetstjenester», forteller han.

I romjulen ble 38 tungt bevæpnede menn arrestert i Kamerun, ved grensen mot Ekvatorial-Guinea. Mennene skal blant annet ha hatt rakettkastere, geværer og mengder med ammunisjon.To dager etter pågripelsen omtalte Ekvatorial-Guineas ambassadør til Frankrike hendelsen som «et forsøk på invasjon og destabilisering».

Obiang har sittet ved makten i 38 år lenger enn noen andre nåværende afrikanske presidenter. Han avsatte onkelen Francisco Macías Nguema, som ble henrettet. Lørdag sa den 75 år gamle presidenten at noen planlegger «en krig» mot regimet hans «fordi de sier jeg har sittet lenge ved makten».

Ekvatorial-Guinea er en av de største oljeprodusentene sør for Sahara, men en stor del av befolkningen på 1,2 millioner lever i fattigdom. Obiangs regime har fått kraftig kritikk fra rettighetsgrupper for undertrykking av medier, opposisjon og aktører i sivilsamfunnet.

(©NTB)

På forsiden nå