- Statsministeren fikk frontet Norge som en god alliert i det tv-sendte møtet med Donald Trump. Det sier Torbjørn Knutsen, professor i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim.

Knutsen, som i mange år har bodd i USA, og som fortsatt følger nøye med på amerikansk politikk, skulle på tross av Solbergs gode figur ønsket en fikk vite mer om hva som foregikk bak kulissene under USA-oppholdet.

- Det interessante her er jo hva som har skjedd i møtene utenom dette som gikk på tv, hvor både Solberg og Ine Marie Eriksen Søreide har møtt flere høytstående sjefer i politikken i USA.

Erna Solberg og Donald Trump møtte onsdag kveld norsk tid pressen fra Det hvite hus. Foto: NTB Scanpix

Klimaformaning

Likevel skryter han av Norges statsminister, som han mener fikk inn et godt poeng under pressekonferansen, hvor hun blant annet nevnte den store importen av elbiler til Norge fra USA.

- Hun kom vel mer eller mindre med en liten formaning om at USA måtte komme seg inn i Parisavtalen igjen, og det uten at Trump så ut til å reagere på det. Det kommer hun i hvert fall til å få ros for her hjemme, fortsetter Knutsen.

Forsvarsopprustning

Professoren trekker frem det han mener kan være interessant informasjon om en militær opprustning i Norge.

- Hun ga en god skisse over Norges opprustning da hun trakk frem investeringene i nye militære fly, undervannsbåter og i etterretningen. Det bekrefter vel kanskje en større opprustning, og da spesielt i nord, sier Knutsen.

Til slutt trekker han frem hvor voldsomt positiv til Norge den amerikanske presidenten var.

- De skryter jo av hverandre, noe som er ganske vanlig ved slike anledninger. Jeg ble dog overrasket over mye Trump faktisk skrøt av Norge. Det var utvilsomt god reklame.