Domstol i Luxembourg setter til side dom mot Luxleaks-varsler

Luxembourgs høyeste rettsinstans har satt til side dommen mot  Luxleaks-varsleren Antoine Deltour, som var dømt for å ha lekket tusenvis av dokumenter.

Saken oppdateres.

Deltour, som tidligere var ansatt i PricewaterhouseCoopers, lekket i 2014 tusenvis av dokumenter som avslørte hvordan multinasjonale selskaper unngikk skatt ved å opprette adresser i Luxembourg. Saken fikk kallenavnet Luxleaks.

Deltour ble i første rettsinstans dømt til ett års fengsel. Franskmannen anket, og i mars i fjor ble dommen redusert til seks måneders betinget fengsel og en bot på 1.500 euro. Deltour anket videre til landets høyeste rettsinstans, som torsdag besluttet å tilsidesette dommen.

En ankedomstol skal nå gjenoppta saken, med nye dommere, heter det i en uttalelse fra høyesteretten i Luxembourg.

Deltours franske kollega Raphael Halet var dømt for å ha samarbeidet med Deltour i publiseringen av dokumentene. Halets ble i første rettsinstans dømt til ni måneders fengsel. Han anket i mars i fjor og fikk dommen redusert til en bot på 1.000 euro. Dommen mot Halet ble torsdag opprettholdt.

Luxleaks-saken avslørte hvordan det lille EU-landet lokket store internasjonale selskaper som Apple. IKEA og Pepsi til å etablere seg i landet i bytte mot store skattekutt. Avsløringen førte til at Luxembourg godtok å innføre en ny lov som krever at EU-land deler informasjon om skatteavtaler.

(©NTB)

På forsiden nå