Amerikansk etterretning tror argentinsk ubåt imploderte

Besetningen på den argentinske ubåten som forsvant i november, omkom trolig umiddelbart fordi fartøyet imploderte, tror USAs maritime etterretningstjeneste. 

Saken oppdateres.

– De verken druknet eller opplevde smerte, konkluderer Office of Naval Intelligence i en rapport som er omtalt av argentinske medier og svenske SVT.

Det befant seg 44 mennesker om bord i ubåten ARA San Juan, som ifølge ekspertene etter alt å dømme imploderte og ble trykket sammen på rundt 400 meters dyp utenfor kysten av Argentina.

Mats Nordin, som er ubåtekspert ved Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige, sier til SVT Nyheter at den amerikanske analysen tyder på at ubåten enten var feilkonstruert, at noe gikk galt under produksjonen eller senere reparasjoner, eller at det var oppstått materialtretthet som følge av ubåtens alder.

I den siste meldingen fra ubåten het det at sjøvann hadde begynt å trenge inn i ventilasjonssystemet. Det skal ha ført til en kortslutning i et av batteriene, som startet et branntilløp i det dieseldrevne fartøyet.

En uvanlig lyd som ble registrert i området der ubåten antas å ha forsvunnet, tre timer etter at den sist ga lyd fra seg, ble først antatt å ha vært en eksplosjon. Office of Naval Intelligence tror det i stedet kan ha vært lyden av ubåten som imploderte.

Argentina har fått hjelp fra til sammen 13 land i søket etter ubåten, deriblant Norge. Sjefen for den argentinske marinen, Marcelo Srur, har fått sparken i kjølvannet av tragedien.

(©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå