Rohingya-opprørere hevder ofre for massakre var sivile

Regjeringshæren i Myanmar innrømmer utenomrettslige henrettelser på rohingyaer, men hevder ofrene var opprørere. Opprørerne hevder de var sivile. 

Saken oppdateres.

Over 650.000 medlemmer av Myanmars muslimske rohingya-minoritet har flyktet til nabolandet Bangladesh siden regjeringsstyrkene innledet en offensiv i delstaten Rakhine i august i fjor.

Flyktningene forteller om drap, massevoldtekt og grove overgrep, og flere hundre landsbyer er lagt i aske. FN har anklaget regjeringsstyrkene for etnisk rensing.

Hærledelsen i landet innrømmet denne uka for første gang å ha drept rohingyaer, men hevder at ti ofre som er funnet i en massegrav i landsbyen Dinn var opprørere.

Myanmars politiske leder Aung San Suu Kyi kaller regjeringshærens innrømmelse et steg i riktig retning.

– Dette er en positiv indikasjon på at vi nå tar skritt for å være ansvarlige, sa hun fredag.

Opprørsgruppen ARSA, som ofrene for massakren ifølge Myanmars regjeringshær tilhørte, avviser imidlertid at de ti som ble drept tilhører dem.

– Vi kunngjør med dette at de ti rohingyaene som ble funnet i en massegrav i Dinn, var uskyldige sivile som verken var medlemmer av ARSA eller på annet vis hadde noen tilknytning til ARSA, skriver gruppen på Twitter.

ARSA krever at FN-granskere får adgang til Rakhine, noe myndighetene i Myanmar hittil har nektet. Journalister får heller ikke adgang til delstaten.

Amnesty International kaller massegraven som er funnet i Dinn «toppen av et isfjell» og slutter også opp om kravet om en uavhengig gransking av overgrepene som har funnet sted i Rakhine de siste månedene.


(©NTB)

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå