Russland advarer Trump mot å skrote Iran-avtalen

Russland advarer president Donald Trump mot å trekke USA fra atomavtalen med Iran og sier at Moskva vil gjøre alt for å berge den. 

Saken oppdateres.

– Dette kan bli en av Washingtons store utenrikspolitiske tabber, en stor feilvurdering, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov til nyhetsbyrået Interfax.

Avtalen fra 2015 sikrer blant annet inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) adgang til iranske atomanlegg, mot at FN opphever de økonomiske sanksjonene mot landet.

Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og EU var sammen med USA med på å forhandle fram avtalen, som iranerne ifølge IAEA siden har etterlevd.

Trump har gjentatte ganger omtalt avtalen som «katastrofalt dårlig», blant annet med henvisning til at den ikke forbyr Iran å utvikle raketter.

Fredag ga Trump de øvrige signaturlandene to måneders frist til å «fikse» det han mener er mangler ved avtalen og truet med å trekke USA ut dersom så ikke skjer.

EU har alt slått fast at det er uaktuelt å reforhandle avtalen, og Russland vil nå slutte rekke med Europa og Kina og arbeide for å beholde avtalen som den er, sier Riabkov.

– Russland vil gjøre alt for å berge denne avtalen, sier han.

– Avtalen fungerer. Den leverer på sitt hovedmål, som er å holde Irans atomprogram under kontroll, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini etter et møte med Irans utenriksminister Mohammad Jawad Zarif torsdag.

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian, Storbritannias utenriksminister Boris Johnson og Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel deltok også på møtet.

Iranerne reagerer sterkt på Trumps trussel og kaller det «et desperat forsøk på å ødelegge en solid, multilateral avtale».

– Avtalen kan ikke reforhandles. I stedet for å gjenta slitt retorikk, må USA sørge for å overholde avtalen fullt ut, slik Iran gjør, skriver Zarif på Twitter.

(©NTB)

På forsiden nå