Erdogan truer med å angripe kurdiskkontrollert by i Syria

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å sende soldater inn i den kurdiskkontrollerte byen Afrin i Syria i løpet av de neste dagene.

Saken oppdateres.

Målet er å «drive ut terror» fra Afrin, som ligger nord i Syria, nær grensen til Tyrkia. Erdogan sier han håper på drahjelp fra USA til å gjennomføre angrepet.

– Vi forventer at USA støtter Tyrkia i dets rettmessige forsøk på å bekjempe terrorisme, sier Erdogan, vel vitende om at USA støtter kurdiske opprørere i Syria som Tyrkia vil bekjempe.

Erdogans uttalelser kom søndag, samme dag som tyrkiske styrker for andre dag på rad angrep mål i Afrin med artilleriskyts.

Det er ikke kjent hvilke mål i Afrin som er angrepet. Søndagens angrep var ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu rettet mot Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits.

PYD har tette bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia, som står på terrorlisten til Tyrkia, EU og USA. Til tross for dette har YPG mottatt betydelig amerikansk militærstøtte de siste årene.

En YPG-talsmann i Afrin, Rojhat Roj, sier det oppsto sammenstøt mellom hans gruppe og tyrkiske soldater nær grensen like etter midnatt natt til søndag. Han sier at en YPG-kriger ble drept og to sivile ble såret.

Erdogan sa i en fjernsynssendt tale søndag at tyrkiske styrker «i de kommende dagene» kan gå inn i Afrin for å knuse den kurdiske militsen.

– Vi kommer til å fortsette våre operasjoner for å holde terrorisme unna vår sørlige grense ved Afrin i dagene som kommer. Det minste tegn på bråk ved grensen vil være et signal om at vi setter i gang, sa Erdogan.

En talsmann for YPG bekrefter at militsen i Afrin forbereder seg på at tyrkiske styrker skal rykke inn i byen.

– Vi ser forberedelser. YPG vil forsvare seg mot enhver aggresjon, sier talsmannen Rojhat Roj.

Også lørdag truet Erdogan med å gripe inn «dersom ikke terroristene i Afrin overgir seg». Erdogan har flere ganger tidligere uttalt at Afrin bør «renses» for terrorister.

Myndighetene i Ankara misliker sterkt at YPG kontrollerer områder langs grensa mot Tyrkia, og i 2016 rykket tyrkiske regjeringsstyrker inn i nabolandet og tok kontroll over et 2.000 kvadratkilometer stort område for å holde YPG og den ytterliggående islamistgruppa IS på avstand.

Etter at IS ble slått tilbake kontrollerer kurderne nå rundt 25 prosent av Syria og PYD krever regionalt selvstyre i en syrisk føderasjon.

Afrin i Aleppo-provinsen ligger imidlertid utenfor kurdernes hovedområde, og byen er omringet på tre sider av tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttede opprørere.

USA har styrker på bakken i de øvrige områdene kurderne kontrollerer, men det er ikke kjent at amerikanske soldater befinner seg i Afrin.

En talsmann for de tyrkisk-støttede opprørerne i området, Moaz Abu Omar fra opprørsgruppa Failaq al-Sham, sier at en offensiv mot byen kan ventes når som helst.

Ifølge ham vil bakkestyrkene trolig få tyrkisk luftstøtte når de rykker inn i Afrin.

En talsmann for PYD i Afrin advarer mot dette og hevder at en russisk observasjonspost i byen alt har blitt utsatt for et tyrkisk artilleriangrep.

– Den tyrkiske regjeringen må innse at en militæroperasjon ikke vil lykkes, sier Rezan Hiddo.


(©NTB)

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå